Sol Partili politikacı PKK davasından beraat etti

PKK bayrağını sembolize eden bir rozeti taşıdığı için hakkında dava açılan Sol Partili politikacı Heinz-Peter Schwertge beraat etti.

Almanya’nın Mannheim kentinden 2019 yılının Şubat ayında Fransa’nın Strasbourg kentine Tevgera Ciwanên Şoreşger’in öncülüğünde bir uzun yürüyüş gerçekleşmişti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Türk devletinin Efrîn’deki işgalinin son bulması talebiyle yapılan yürüyüşe çok sayıda Alman aktivist ve politikacı da katılmıştı.
Yürüyüşe katılanlardan birisi de Baden-Würtemberg Eyaleti Meclisi’nin Sol Partili adayı Heinz-Peter Schwertge’di. Fakat yürüyüşün Bruchsal etabında eylemcilere destek veren Schwertge, PKK bayrağını sembolize eden bir rozeti taşıdığı için Alman polisinin hedef olmuştu. Rozeti zorla çıkartan polis, Schwertge hakkında soruşturma başlatmıştı.

HAPİS VE PARA CEZASI İSTENDİ

Daha sonra savcılık, PKK’nin propagandası yaptığı gerekçesiyle Schwertge’nin 2400 Euro para cezası veya 60 gün hapis yatması talebiyle bir iddianame hazırladı. Sol Partili politikacı Schwertge hakkında açılan davanın duruşması Bruchsal kentindeki yerel mahkemede görüldü.
Duruşmanın görüldüğü sırada Schwertge’ye destek vermek için aralarında Sol Parti’nin federal parlamenteri Gökay Akbulut, Sol Parti’nin Baden-Würtemberg yöneticileri Alena Schmitt ve Anna Jahn’ın da bulunduğu çok sayıda Sol Parti üyesi ile Alman aktivistler mahkeme binası önünde toplandı.

‘ROZETİ KÜRT HALKINA DESTEK İÇİN TAŞIDIM’

Duruşmada Heinz-Peter Schwertge, Kürt halkına, özelikle de Türk devletinin işgal saldırılarına karşı direnen Rojava halkına destek vermek için PKK rozeti taşıdığını söyledi. Duruşmaya katılan rozete el koyan polis memuru ise Schwertge’nin söz konusu rozeti taşıyarak suç işlediğini iddia etti. Ancak mahkeme heyeti ortada bir suç durumunun olmadığına kanaat getirerek davada beraat kararı verdi.

'HÜKÜMETİN KRİMİNALİZE POLİTİKASI SON BULSUN'

İddianameyi hazırlayan savcının bir hafta içinde karara itiraz etmemesi halinde Schwertge hakkında açılan dava düşmüş olacak. Karar mahkeme binası önünde toplanan kitle tarafından sevinçle karşılandı. Kitleye hitaben kısa bir konuşma yapan Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, federal hükümetin Kürtlere karşı yürüttüğü kriminalize siyasetinin son bulmasını talep etti.
Akbulut, Alman devletinin, Kürtlere ve dostlarına dava ve soruşturma açmak yerine, Erdoğan rejimine karşı mücadele ettiği için baskı altında olan muhalefete destek vermesini istedi. Kürt halkının mücadelesine desteğini sürdüreceğini söyleyen Schwertge ise kendisine dava sürecinde destek olan herkese teşekkür etti.