GÖRÜNTÜLÜ

Stockholm'da Newroz kutlaması: Önder Apo’nun özgürlüğü özgürlüğümüzdür

Stockholm'da binlerce kişi "Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" sloganıyla Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. KNK Eşbaşkanı Zeyneb Muradî, Kürt halkını saldırılara karşı duyarlı olmaya çağırdı.

STOCKHOLM'DA NEWROZ

İsveç'in farklı şehirlerinden başkent Stockholm'daki Newroz mekânına giden binlerce Kurdistanlı, 2024 Newrozu’nu "Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" sloganıyla kutladı. Kürtçe şarkılar, kadınların ulusal kıyafetlerle kutlamaya katılması renkli görüntüler oluşturdu. Kutlamada çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, siyasetçi, gazeteci ve yazar da hazır bulundu.

Newroz'un kutlandığı salona Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin resimleri asıldı. Kutlama, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve "Ey Reqip marşı ile başladı.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Latif Cebe halkı selamlarken, Amara Kadın Meclisi adına Girin Kasırga da TJK-E'nin mesajını okudu. Mesajda, 8 Mart'tan sonra Newroz'un Kürt kadınlarının 'Jin Jiyan Azadî” çizgisinde özgürlüklerini bir kez daha alanlarda ifade etmeleri için büyük bir fırsat haline geldiği belirtildi. Mesajda, “Günümüzde kadınlar giderek daha fazla Önderlik etrafında birleşiyor ve 'Önderliğimizin özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür' diyerek Önderlik hamlesine güçlü katılım sağlanıyor. 8 Mart'ta olduğu gibi Avrupa'nın her yerinde birbirimize olan bağlılığımızı ve kararlılığımızı gösterdik. Newroz'da direnişin renkleriyle sahada olacağız. Kurdistan statü kazanana ve Önderliğimiz fiziki olarak özgürleşene dek mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Direniş Günü vesilesiyle halkımızın Newroz’unu kutluyoruz. Newroz Özgürlüktür, Önder Öcalan'ın özgürlüğüdür, özgürlüğümüzdür” ifadeleri yer aldı.

Konuşmaların ardından Koma Teşî Govend ekibi sahneye çıkarak dans gösterisini sergiledi. Binlerce kişi Kürt oyunlarına hayran kaldı. Govend gösterisi ardından DKTM İskandinavya Eşbaşkanı Menice Yiğit konuştu.

Kürt halkının onlarca yıldır kesintisiz devam eden mücadelesine değinen Menice Yiğit, Kürt hareketinin tüm insanlığın umudu olduğunu söyledi. Yiğit, Kürt kurumlarına ve mültecilere baskı uygulayan İsveç hükümetinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.

Kutlamada KNK Eşbaşkanı Zeyneb Muradî de söz aldı. Zeyneb Muradî, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, kadınların ve dört parçada bulunan Kürdistan halkının Newroz’unu kutladı. Bakurê Kurdistan da yapılacak seçimler için Kürt halkına çağrıda bulunan Zeyneb Muradî, 31 Mart’ta Kürt halkının örgütlü mücadelesi ile AKP-MHP faşizmine karşı güçlü cevap vermesi gerektiğini ifade etti. Zeyneb Muradî, Kurdistan’ın her parçasında yaşayan Kürt halkının saldırılara karşı duyarlı olması ve ulusal birliğini oluşturması gerektiğini ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti'nin Avrupa Parlamentosu adayı Diana Ghafour ile Sol Partisi (Venster) Milletvekili Daniel Riazat da bir konuşma yaparak, Kürt halkının ve tüm Ortadoğu halklarının Newroz’unu kutladı. Daniel Riazat Kürt halkının mücadelesinin önemine değinerek, her zaman Kürt halkının yanında olacaklarını söyledi.

Kitle sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Şehîd namirin” sloganları attı. 

Kürt sanatçılar Diyar Mehrovî, Dîda ve Piya, Nûarîn, Dilşad Hewlerî, Şiyar û Dijwar, Ali Agirê Jiyan sahne aldı. 

Kutlama, çekilen halaylarla son buldu.