Stockholm'de 4 HPG gerillası anıldı

İşgalci Türk ordusunun 21 Mart 2018 tarihinde Medya Savunma Alanları'nda gerçekleştirdiği hava saldırısında şehit düşen 4 HPG gerillası İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Anmanın gerçekleştiği salondaki kürsüye şehit gerillalar; Çektar Kerborani (Kazım Çelebi), Dıjwar Zerdeşt (Abdullah Salman), Kerem Hüseyin (Hesen İmam) ve Nûdem Penaber (Nûdem Turgut) ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri yerleştirildi. Önlerinde mumlar yakıldı ve güller konuldu.

İsveç Demokratik Kürt Demokratik Toplum Merkezi Eş Başkanı Ferah Bozcalı'nın gerillaların Kürt halkı ve Kürt Özgürlük Hareketi için taşıdıkları önemi ele alan konuşmasından sonra şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

SÖMÜRGECİLER İŞGAL İÇİN ÖLDÜRTTÜKLERİNE ŞEHİT DİYOR

Şehitlerin yaşam ve mücadelelerini anlatan sinevizyon gösteriminden ardından Ciwaka Îslamiya Kurdistan (CÎK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, şehitlerin İslam dinindeki yerlerini ele alan bir konuşma yaptı.

Toplumdaki kimlerin şehit olup olmadığı tartışmalarının kafa karışıklığına yol açtığını ve toplumun bilinçli olarak manipüle edildiğini belirten Turhallı, kendisini Müslüman olarak adlandıranların bir ölçüsü olması gerektiğini söyledikten sonra şunları kaydetti:

“Devletler, tarikatlar, mezhepler ve kişiler ölçü olamaz. Birinci ölçü Kur'an, ikinci ölçü Peygamberin yaşamıdır. İran başka ülkeleri işgal etmek için öldürttüğü kişilere şehit diyor. Irak ve Türkiye de aynı şeyleri diyor. Bunlardan birisi Şiilik diğeri Sünnilik adına yola çıkmış. Biz buna hayır diyoruz. Bunlar İslam’ı kullanarak iktidarlarını idame ettirmek için savaşlara baş vuruyorlar.”

KANI, CANI VE MALINI KORUMAK İÇİN SAVAŞANLAR ŞEHİTTİR

Peygamberin “kim kendi kanı, canı ve malını korumak için savaşıyorsa o şehittir” dediğini hatırlatan Turhallı, “Kürtler bugün çok kapsamlı bir saldırı altında. Kültürel, siyasal, sosyal, askeri saldırılara karşı kendilerini savunuyorlar. Kendi kan ve canlarını savundukları için öldürülüyorlar. Bu nedenle saldırganlar değil kendilerini koruyan Kürt çocukları şehittir” dedi.

Kürdistan'ın sömürgeci ülkeler tarafından işgal edildiği için işgale karşı mücadelenin meşru ve haklı olduğunu söyleyen Turhallı, “Kadınlarımızı katledip bedenlerini teşhir ediyorlar mı? Çıplak olarak sokaklara atıyorlar mı? Param parça ediyorlar mı?” sorularını sorduktan sonra “Bizim çocuklar ülke ve namuslarını korumak için mücadele ediyor. Bu değerlidir... Bizim mücadelemiz İslami çerçevede meşrudur ve bu mücadelede yaşamlarını yitirenler şehittir. Bunun tartışılması bile yanlıştır” şekilde konuştu.

Turhallı, şehitlerin anılarının yaşatılması için tüm Kürtlere daha fazla mücadeleye sarılmaları çağrısında bulundu.

KARARLILIKLA GERİLLA SAFLARINA KATILDI

Şehit Dıjwar Zerdeşt'in ağabeyi Ferit, kardeşinin gerilla saflarına katılma kararını ilk kez kendisiyle konuştuğunu belirterek “Davaya inanılmaz ölçüde inancı vardı. Çok kararlı bir biçimde gerilla saflarına katıldı” dedi.

Zerdeşt'in tüm Kürt halkının şehidi olduğunu söyleyen Ferit, “Önder Apo ve Kürt halkının başı sağ olsun. Şu anda ben O ve yoldaşlarına kendimi borçlu hissediyorum. Anılarını mücadeleye daha fazla sarılarak yaşatacağız” şeklinde konuştu.

Etkinlikte zaman zaman “Şehit namırın” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.