Stockholm'de Bingöl ve Dersim şehitleri anıldı

Bingöl ve Dersim'de şehit düşen gerillalar, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Bingöl'ün Adaklı ilçesi kırsalında 17 Ağustos'ta şehit düşen YJA Star komutanlarından Dicle Zafer (Raife Elmas), Ferhad Rodi (Saygı Aydın), Reşit Çewlik (Veysel Alparslan), Yona Dersim (Erol Uluca), Zin Xweza (Suna Acu); 17 Eylül'de Dersim'e bağlı Rojdere alanında şehit düşen Arjin Malazgirt (Aslı Akın), Azime Çınar (Fatime Saltan), Dicle Glidağ (Kesire Bilici), Safkan Ardahan (Muhammed Aşçı) anıldı. Tüm Kürdistan şehitleri anısına İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen etkinlik saygı duruşuyla başladı.

'YASLA DEĞİL, MÜCADELEYLE LAYIK OLABİLİRİZ'

Şehitlerin yaşam ve mücadelelerinden kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösteriminden sonra bir konuşma yapan Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Latif Cebe, 9 Ekim'in Öcalan ve Kürt halkına yönelik komplonun başlangıcı olduğunu hatırlatarak, ”Çok çetin bir süreçten geçiyor, şehitler veriyoruz. Şehitlere bağlılık Başkan Öcalan'a bağlılıktır. Şehitlere sahip çıkmak Başkan'ın özgürlüğü demektir. Ağlayarak ve yas tutarak değil, mücadelelerine sahip çıkarak onlara layık olabiliriz” dedi.

Dicle Zafer'in teyzesinin kızı Nazlı Gök, yaptığı duygusal konuşmada, Zafer'in tüm Kürdistan halkının şehidi olduğunu ve mücadelesini devam ettirerek anısını yaşatacağını söyledi.

Salih Gök de, Zafer'i çok yakından tanıdığını ve 17 yaşında Kürt Özgürlük Hareketi saflarına katıldığını söyledikten sonra, ”Çok yetenekli ve fedakar bir yoldaştı. Başkan'a ve mücadeleye bağlı bir devrimciydi. Son nefesine kadar işgalci güçlere karşı kararlılıkla direndi” dedi.

Zafer'in cenazesinin hâlâ ailesine teslim edilmediğini söyleyen Gök, ”Düşmanın bu tutumu bizlerin mücadele azmini daha da biliyor. Sonuna kadar Başkan ve yoldaşlarımıza bağlı kalacağız ve direneceğiz. Daha fazla çalışacak ve mücadeleyi zaferle sonuçlandıracağız” şeklinde konuştu.

'SIRADAN YAŞAMLARI KABUL ETMEDİLER'

Aktivist Sultan Öger, Kürt Özgürlük Mücadelesinde Kürt kadınlarının ordulaşma sürecini ele aldığı konuşmasında, Ekim'in şehitlerin verildiği ve komplonun başlangıcının olduğu bir ay olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Dicle arkadaş kadınların ordulaşması sürecinde önemli rol oynayan arkadaşlarımızdan biriydi. 20 yıl aralıksız mücadele eden, öncülük düzeyindeki bir arkadaşımızdı. Nusaybin gibi bir yerde kendisini yetiştirmiş, gelişimi esas alan birisiydi. Sıradan ve normal bir yaşam biçimini kabul etmedi. Düşünce, askeri ve siyasi olarak kendisini geliştirdi. Şehadeti Kürt Özgürlük Hareketi için büyük bir kayıptır.”

'STATÜ KAZANMAMIZI ENGELLEMEK İÇİN HER YOLU DENİYORLAR'

9 Ekim Komplosu'nun günümüzde yeni konseptlerle sürdürüldüğüne dikkat çeken Öger, ”Kürt halkının statü kazanmasını engellemek için her türlü yöntemi devreye koyuyorlar. Biz arkadaşlarımızın bıraktığı yerden devam edeceğiz ve mücadelelerine sahip çıkacağız. Biz her alanda; askeri, siyasal ve savunma alanlarında güçlüyüz” diyerek kararlılık mesajı verdi.

Sanatçı Evin Akbaş'ın şehitler için ezgiler söylediği etkinlik, "Şehîd namirin”, "Bijî Serok Apo” ve ‘’Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla son buldu.