Stockholm'de esnaflardan Efrîn'le dayanışma

Stockholm'un Sollentuna semtindeki bir restoranın sahipleri, Efrîn halkıyla dayanışmak amacıyla bugün satıştan elde edeceği gelirlerin bir bölümünü Efrîn'e insani yardım yapan Roja Sor'a verileceğini açıkladı.

Dalkurd futbol takımının Süper Ligde yapacağı ilk maç öncesi sosyal medyada yayınlanan çağrıya uyan yüzlerce Kürdistanlı, öğle saatlerinden itibaren restorana gelmeye başladı.

Konu hakkında ANF'in sorularını cevaplayan restoranın sahiplerinden Dilo Durak, Türk devletinin işgali sonrası topraklarını terk etmek zorunda kalan Efrîn halkına maddi katkıda bulunmak için böylesi bir çağrıyı yaptığını söyledi.

Erdoğan'ın Kürt Halkının kazanımlarını yok etmek için Efrîn'i işgal ettiğini söyleyen Durak, “Türk devletinin işgali ve katliamlarına karşı herkes bir şeyler yapmalı. Ben restorantı bırakıp gösteri ve yürüyüşlere katılamadığım için maddi destek sunarak ve insanların destek vermelerini sağlayarak Efrîn halklarıyla dayanışma çalışıyorum” dedi.

Efrîn için yaptığı çağrıya ilginin yoğun olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Durak, “Buraya gelenler arasında Kürtlerin yanı sıra İsveçliler ve başka ülkelerden gelen göçmenler de var. Sattığımız her yemeğin 40 içeceğin de 10 kronunu Roja Sora vereceğiz” diyen Durak, esnaflara da şu çağrıda bulundu:

“Efrîn'de katliamlar yapılıyor ve halkımız topraklarından sürüldü. Tüm Kürtler gibi biz Kürt esnaflar da olanlara seyirci kalamayız. Gelirimizin bir kısmını Efrîn'deki halkımızla paylaşmak için kullanmalıyız.”

Yemeklerini yiyen Kürdistanlılar ve dostları, daha sonra Dalkurd'a destek vermek için trene binerek stadyuma gittiler.

Çağrıya uyup da restoranda yemek yiyenler arasında çok sayıda İsveçli ve göçmen de vardı. Kendilerine neden çağrıya olumu yanıt verdikleri ve Efrîn Türk devleti ve DAİŞ artığı çeteler tarafından işgalini nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

Sofia Varberg: İnsanların Efrîn halkına destek vermek için böylesi bir girişimde bulunmaları önemli. Ben politikayla ilgilenmiyorum ama Türk devletinin yaptıklarına karşıyım.

Berat Düzgel: Efrîn'deki savaşta kardeşlerimiz ölüyor. Bizlerin onlara yardım için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekir. İnsanlık adına, özgürlük adına, barış adına, Kürtlük adına destek vermeliyiz. Türk devletinin Efrîn'e girişini alçakça buluyorum. Biz Kürtleri tamamen yok etmek istiyor. Bizim haklarımızı almamızı, daha yükselmemizi engellemek için her şeyi yapıyor. ABD ve Batılı ülkelerden ne yazık ki beklediğimiz desteği göremedik.

Per Akerström: Türkiye uluslararası sözleşmeleri çiğniyor ve insanlık suçu işliyor. Bunu hiç de utanmadan yapıyor. Batı dünyası uzun süre Suriye'de olanları görmezden geldi. Suriye'de muhalifler de birleşemedikleri için dış dünyanın desteğini almaları zorlaştı. Bu çok üzücü.

Şiyan Biçen: Bugün restoran sahipleri harika bir şey yaptı. Bizleri bir araya getirdi. Bu tür dayanışma etkinlikleri sık yapılmıyor. Halbuki bizim böyle şeyleri yapacak imkan, kapasite, istek ve halkımız var. Daha sık ve sürekli yapılmalı. Efrîn'de olanlar trajedi ve adaletsiz. Dış dünya üç maymunları oynuyor. Hiçbir şey görmüyor ve bilmiyor. DAİŞ'la savaştığımız zaman hepsi arkamızdaydı, şimdi sırtlarını döndüler. Dış dünya olanlara karşı tepki göstermeli.

Amir Amduni: Tunusluyum ve Kürt kardeşlerimizle dayanışmak için buraya geldim. YPG savaştığında kahramandı am şimdi Türk devleti saldırdığında Batılı ülkeler ses çıkarmıyor. Ben Kürtlerin mücadelelerini ve takımları Dalkurd'u destekliyorum.

Kadir Şeker: Kürtler El Nusra ve DAİŞ gibi İslamcı çeteleri yenilgiye uğrattı. Şimdi tüm dünyanın YPG/YPJ'yi desteklemesi gerekir. Ama Batılılar Türk devletinin saldırısını durdurmak için etkili bir tutum almadı.

Amanda Asgari: Babam İranlı annem İsveçli ve eşim Kürt. Buraya Efrîn halkına destek olmak için geldim. Erdoğan'ın canı cehenneme.