Stockholm'de HDP'yle dayanışma gecesi düzenlendi

Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN), HDP ile dayanışma amacıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de bir gece düzenledi.

Stockholm’de düzenlenen geceye katılan politikacılar arasında HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Sol Parti milletvekilleri Amineh Kakabaveh, Hamza Demir, Daniel Riazat, Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margarethe Livh ve Järva Belediye Meclis Üyesi Naile Aras da bulunuyordu.

Etkinlikte konuşan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olduğunu hatarlatarak başladığı ve katılımcıların Dil Bayramlarını kutladığı konuşmasına tarihte idam edilen ilk Kürt kadını olan Leyla Kasım'ın işkenceci ve celatlara karşı gösterdiği direniş ve cesareti hatırlattı.

Daha sonra sözü 24 Haziran günü yapılacak seçimlere getiren Yıldırım, bu seçimlerin diktatörlük ile demokrasi bir seçim olacağını belirttikten sonra din, mezhep, etnik köken üzerinden ayrım yapmanın bir tarafa bırakılmasının ve tüm ezilen halk ve inançların bir araya gelerek birlikte hareket etmelerinin önemine vurgu yaptı.

Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margarethe Livh ise, HDP'nin 2015 yılında yapılan seçimlerden başarıyla çıktığı için AKP Hükümeti tarafından cezalandırıldığını, HDP ve BDP'li politikacılar ve belediye başkanlarının cezaevlerine atıldığını söyledi.

Livh, uluslararası topluma, sivil toplum örgütlerine de ağır baskılar altında bulunan HDP ile dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısı yaptı.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, 24 Haziran günü yapılacak seçimlerin sıradan bir seçim olmadığını, yapılacak seçimlerin Türkiye, Ortadoğu ve Türkiye halkları için bir kader seçimi olduğunu söyledikten sonra devamında şunları kaydetti:

”Bu varlık yokluk seçimidir. 24 Haziran'da sandığa gittiğimizde sadece ülkeyi yönetecek olanları, parlamentodaki 600 sandalyeye kimlerin oturacağını belirlemeyeceğiz. Bizlerle onlar arasındaki fark sadece iktidar ve muhalefet arasındaki fark değildir. Bizlerle 12 yıldır ülkeyi cehenneme çevirenler arasındaki fark savaş ve barış tercih kadar farktır. Demokrasi ve diktatörlük arasındaki tercih kadar farktır. Faşizm ile özgürlük arasındaki farktır.”

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de, AKP ve Erdoğan'ın kendisine muhalif tüm sesleri susturmak istediğini, sosyalistler, HDP'liler, gazeteci ve yazarları cezaevlerine doldurduğunu hatırlattı.

Avrupa Birliği ve Batılı ülkeleri Türkiye'ye gerekli tepkiyi göstermemekle eleştiren Kakabaveh, Türkiye'ye yapılan silah satışlarının durdurulmasını, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etti.

Etkinlik çok sayıda sanatçının sahne almasıyla son buldu.