Stockholm'de tecrit ve katliamlar protesto edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit ve Türk devletinin Maxmur ve Şengal'de gerçekleştirdiği katliam İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen kitlesel bir eylemle protesto edildi.

Saat 15.00 sularında Norra Bantorget Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, tecrit ve Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları kınayan Leyla Güven'in zindanda başlattığı açlık grevine destek veren içerikte pankartlar, KCK, PKK, YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın portrelerini taşıyarak yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde yer alan araca yerleştirilen hoparlörlerden Sara Kadın Birliği ve İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmalarda Maxmur Kampı'nın Birleşmiş Milletler güvencesinde olduğu hatırlatıldı.

İSVEÇ'E MAXMUR KATLİAMINI BM GÜNDEMİNE GETİRME ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olan İsveç'e Türk devletinin saldırılarını kınama ve konuyu Birleşmiş Milletler'in gündemine getirmesi çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın serbest bırakılması ve Leyla Güven'in tecridin kaldırılması talebinin yer aldığı pankartları taşıyan eylemciler, sık sık “Öcalan halktır, halk biziz”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabê”, “Faşist, katil Erdoğan” gibi Türk devletini kınayan ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep eden sloganlar attı.

KATLEDİLEN SİVİLLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Üzerinde Öcalan'ın resminin bulunduğu sarı yelekleri ile yürüyüşe katılan açlık grevcilerinden 4 kadın, Maxmur'da katledilen 4 sivilin ad ve yaşlarının yazılı olduğu dövizleri taşıdı.

Norrmalmstorg Meydanı'na gelen eylemciler, Türk devletini kınayan ve Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını talep eden konuşmalar yaptı.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Sara Kadın Birliği adına yapılan konuşmada, HDP Milletvekili Leyla Güven'in Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevinin Kürdistan ve Avrupa'da yaygınlaştığına dikkat çekildi.

İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ne kitleselleşen açlık grevlerine duyarlılık göstermeleri ve Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için Türk devletine baskı yapmaları çağrısı yapıldı.

Maxmur ve Şengal'a yönelik saldırılara dikkat çekilerek Kürt Halkının Türk devletin saldırılarını püskürtecek güçte ve örgütlülükte olduğuna vurgu yapıldı.

GUSTAFSSON: PKK TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI

Yüzlerce kilometrelik yolu kat ederek eyleme katılan Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson, Türkiye'deki gelişmelerin yanlış yönde olduğunu ve giderek otoriterleşen Erdoğan rejiminin Kürtlere yönelik saldırı ve katliamları yoğunlaştırdığını söyledi.

Ortadoğu'da Kürtlerin özgürlük mücadelesi verdiklerini, Rojava'da eşitlikçi, adil ve ekolojik bir sistemi gerçekleştirdiklerini için Türk devleti ve gerici rejimlerin hedefi haline geldiğini belirten Gustafsson, Türkiye ve Avrupa'da sürdürülen açlık grevleri için şu değerlendirmeleri yaptı.

“Leyla Güven'in tecridin kaldırılması talebiyle sürdürdüğü açlık grevini destekliyoruz. Ortadoğu'daki halkları barış içinde yaşaması için Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını gerekiyor.”

Kürt halkı ile dayanışmalarını daha da güçlendireceklerine vurgu yapan Gustafsson, konuşmasını “Biji Serok Apo” sloganıyla sonlandırdı.

SOL PARTİ: ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI

Sol Parti Stockholm Bölge Başkanı Ebba Elena Karlström, Türk devletinin Kürdistan'ı bombalar ve halkın seçilmiş temsilcilerini cezaevlerine atarken Erdoğan'ın Avrupa'nın sınır bekçiliği yaptığı için dış dünyanın sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledikten sonra şunları kaydetti.

“Tüm demokratik partilerin Türk devletinin baskı ve saldırılarına karşı çıkmalı. Demokrasi ve insan haklarına saygı göstermesini talep etmeli... Bu saldırılara karşı herkes direnme cesareti göstermeli. Biz Kürt halkının yanındayız. Demokratik haklar için sürdürülen mücadeleye destek vermeye devam edeceğiz.”

Karlström, PKK'nin terör örgütleri listesinde çıkarılmasını ve Leyla Güven'in talebenin kabul edilmesini ve Güven ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep ettikten sonra “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin” sloganını atarak konuşmasına son verdi.

Eylemciler, Karlström'ün konuşmasına “Jin jiyan azadi” sloganını atarak karşılık verdi.

OFFENSİV: KÜRT HALKININ YANINDAYIZ

Adalet Partisi Sosyalistler (Offensiv) adına yapılan konuşmada, Kürt Özgürlük Hareketi'nin Kobanê direnişi sırasında devrimci demokratik güçler tarafından desteklendiği hatırlatıldı. Türk devletinin Rojava'ya yönelik her hangi bir saldırıda bulunması halinde sosyalist ve ilerici güçlerin geçmişte olduğu gibi Kürt halkının yanında olacağına vurgu yapıldı.