Strasbourg’da 24’üncü gün: CPT’ye başvuru yapıldı

Strasbourg’da 24’üncü gününde kararlılıkla süren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine özellikle Almanya’daki Kürtlerden yoğun destek ziyaretleri devam ederken, eylemcilerden bir heyet, CPT’nin acilen harekete geçmesi için başvuruda bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması, sağlığı ve yaşamı hakkında Kürt halkının bilgilendirilmesi amacıyla Fransa’nın Strasbourg şehrinde başlatılan açlık grevi, 24’üncü gününde.

Cezaevindeki HDP Milletvekili Leyla Güven’in ardından Hewler’de Nasir Yağız’ın başlattığı açlık grevlerine 17 Aralık’ta Strasbourg’da bir araya gelen 14 kişi de katılmıştı.

Süresiz-dönüşümsüz olarak sürdürülen ve eski HDP Milletvekili Dilek Öcalan’ın da katıldığı açlık grevi eylemi, Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostlarından da yoğun destek görüyor.

ALMANYA’NIN BİRÇOK ŞEHRİNDEN ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİ

Strasbourg’da 7 Rue de la Broque adresindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde süren açlık grevcilerinin sağlık durumları her geçen gün kötüleşme sinyali verirken, halkın moral amaçlı desteği de sürüyor.

Eylemcileri Çarşamba günü Almanya’nın Münster, Osnabrück, Bielefeld, Essen ve Freiburg şehirlerinden gelen onlarca kişi ile Halk Meclisi üyeleri ziyaret etti. Ziyaretlerde yapılan konuşmalarda açlık grevinin başladığı süreç itibariyle önemine vurgu yapılırken, Öcalan’a yönelik tecridin Kürt halkına yönelik imha konseptinin parçası olduğuna işaret edildi.

Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın her tarafında eylemliliklerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen açlık grevi eylemcileri ise, halkın sahiplenmesiyle hem tecridin kırılacağını hem de AKP-MHP faşizminin yenileneceğinin altını çizdiler.

İÇ ANADOLU KÜRTLERİNDEN ZİYARET

Açlık grevini eylemini ziyaret edenler arasında İç Anadolu Kürtleri de bulunuyordu. İç Anadolu Kürtleri Platformu-Avrupa (PKAN-E) adına yapılan ziyarette, tecride karşı sürgündeki Kürtlerin de mücadele etmesi istendi.

CPT’YE BAŞVURU YAPILDI

Açlık grevi eylemi kararlılıkla devam ederken, diğer taraftan da Noel ve Yılbaşı tatilleri nedeniyle kapalı olan ve yeniden açılan kurumlar nezdindeki diplomatik çalışmalar da hızlandı.

Öcalan’ı ziyarete yetkili tek kurum olan Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) nezdinde girişimde bulunan eylemciler, kurumun derhal harekete geçmesini istedi. Eylemcilerden Mustafa Sarıkaya, Dilek Öcalan ve Yüksel Koç’tan oluşan üç kişilik heyet, HDP’nin Avrupa kurumları nezdindeki temsilcisi Fayik Yağızay eşliğinde CPT’ye başvuruda bulundu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasına yönelik yapılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri ve eylemcilerin sağlık durumları ile taleplerine ilişkin bir dosya, CPT yetkililerine iletildi.

Hewler’de açlık grevinde olan Nasır Yağız’ın Avrupa kurumlarına yönelik yazdığı bir mektup da, CPT’ye sunuldu.

“CPT’YE GÖREVLERİNİ HATIRLATTIK”

Görüşme sonrası Yeni Özgür Politika’ya konuşan Mustafa Sarıkaya, CPT’nin Türkiye Masası Şefi Michael Neurauter ile görüştüklerini söyledi. Sarıkaya, Leyla Güven’in eylemi ve sağlık durumu ile taleplerine ilişkin dosyayı CPT’ye ilettiklerini dile getirdi.

Nasır Yağız’ın mektubunun da iletildiğini kaydeden Sarıkaya, “Taleplerimizi ve kararlılığımızı belirterek, CPT’ye görevlerini hatırlattık” diye konuştu.