Strasbourg’da 50’nci gün: 3 eylemcinin durumu ağırlaşıyor

Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride karşı Strasbourg’daki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 50’nci gününe girerken, sağlık durumu ciddiyet arz eden Yüksel Koç, Kerem Solhan ve Gülistan İke adlı eylemciler müşahede altında tutuluyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı bedenlerini açlığa yatıran 14 eylemciden Yüksel Koç ve Kerem Solhan, geçtiğimiz hafta durumlarının ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırılmışlardı. İki eylemci hastaneden döndükten sonra müşahade altında tutulurken, gazeteci Gülistan İke’nin de durumunda kötüleşme olduğu bilgisi verildi.

Düzenli olarak Dr. Fahrettin Gülşen ve meslektaşlarının kontrolünde olan eylemciler, günlerinin büyük bir kısmını kendilerine ayrılan bölümde dinlenerek ve kitle ile çok nadiren temas halinde olacak şekilde geçiriyorlar.

KOÇ VE SOLHAN MÜŞAHADE ALTINDA TUTULUYOR

Eylemin 50’nci gününde yapılan 6’ncı genel sağlık taramasına ilişkin bilgi veren Dr. Fahrettin Gülşen, özellikle Yüksel Koç, Kerem Solhan ve Gülistan İke’nin durumuna dikkat çekti.

Dr. Gülşen, Koç ve Solhan’ın durumuna ilişkin şunları söyledi: “Genel kontrollerde Sayın Yüksel Koç’un, Sayın Kerem Solhan arkadaşın vücutlarında ortaya çıkan sorunların devam etmekte olduğu görüldü. Sayın Yüksel Koç, akciğerinde yaşadığı sorunlardan dolayı oldukça zorlanmaktadır. Kendisi tedaviyi kabul etmediği için şu anda yapacak hiçbir şeyimiz yok. Kendisini müşahade altında tutuyoruz. Tekrar bir kriz anı yaşanırsa, nefes almakta zorlanırsa, tekrar hastaneye kaldırmak zorunda kalacağız.”

“Kerem Solhan arkadaşın da aynı şekilde mide ve bağırsaklarındaki sorunlar devam etmektedir. Onun için de kaygılarımız sürmektedir” diyen Dr. Gülşen, bu semptomları ve belirtilerinin yoğunlaşması halinde Solhan’ın tekrar hastaneye gönderilmesi gerekeceğini de söyledi.

DURUMU AĞIRLAŞAN GÜLİSTAN İKE’NİN DURUMU YAKIN TAKİBE ALINDI

Gülistan İke’nin sağlık durumunun kötüleştiği bilgisini paylaşan Dr. Gülşen, İke’de nabız yüksekliği, tansiyon düşüklüğünün yanı sıra kafatasında damarlardan birinde iltihabi belirtiler olduğunu kaydetti. İke’nin sağlık durumunun kendilerini kaygılandırdığını söyleyen Dr. Gülşen, eylemcinin yakın takibe alındığı bilgisini verdi.

Dr. Gülşen, Gülistan İke’nin yaşadığı semptom ve komplikasyonların kriz aşamasına gelmesi halinde hastaneye kaldırılmasının gerekeceğini de söyledi.

TÜM EYLEMCİLERDE HER AN BEKLENMEDİK SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR

14 eylemciden durumu ciddiyet arz edenlerin Yüksel Koç, Kerem Solhan ve Gülistan İke olduğunu söyleyen Dr. Fahrettin Gülşen, diğer eylemcilerde de çok sayıda semptomun görülmeye devam ettiğini söyledi. Diğer eylemcilerde her an beklenmedik sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Gülşen, özellikle kardiyak ve böbrek sorunlarının meydana gelebileceği bilgisini paylaştı.

Eylemcilerde yine kasların yanı sıra kalp spazmı, krizi ve böbrek fonksiyonlarında ciddi sorunlar yaşanmasının beklendiğini kaydeden Dr. Gülşen, “Eğer bu ciddi hayati sorunlar ortaya çıkarsa, biz bu arkadaşları da hastaneye kaldırmak durumundayız” dedi.

Geçtiğimiz hafta hastaneye kaldırılan eylemciler Yüksel Koç ve Kerem Solhan’ın hastanedeki tetkiklerine ilişkin raporların ellerine ulaştığını söyleyen Dr. Fahrettin Gülşen, yapılan tespitlerin kayıt altına alındığını belirtti.

ZİYARETLERE İLİŞKİN UYARI

Açlık grevi eylemcilerinin artık 50 günü geride bıraktığını hatırlatan Dr. Fahrettin Gülşen, özellikle kitle ziyaretlerinde belli başlı kurallara uyulmamasının eylemcilerin sağlığına etkilerine dikkati çekti.

Eylemcileri ziyaretlerde duygusal anların yaşanabileceğini ve bunu anlayışla karşıladıklarını söyleyen Dr. Gülşen, kendilerinin ise eylemcilerin sağlık durumuna ilişkin kaygılarının anlaşılmasını istediklerinin altını çizdi.

Ziyaretlerde özellikle tokalaşma, sarılma gibi yakın temasın olası bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına yol açacağı uyarısını hatırlatan Dr. Gülşen, “Herhangi bir gribal enfeksiyon gibi bulaşıcı hastalıklar var ise, önceden kendilerini bize bildirsinler. Biz tedbir aldıktan sonra  eğer görüşe çıkabilecek olan eylemciler varsa görüşebilirler” diye kaydetti.

Ziyaretler esnasında eylemin amacına ilişkin bilgi veren görevli bireylerin olduğunu hatırlatan Dr. Gülşen, eylem alanındaki herkesin sağlığının düşünülmesi adına uyarıları yaptıklarını belirtti.