Strasbourg’da Paris Katliamı anması düzenlendi

Paris'te 9 Ocak 2013 yılında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez açlık grevi eyleminin sürdüğü Strasbourg Demokratik Kürt Halk Merkezi’nde anıldı.

Fransa’nın Başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Saylemez (Ronahi), Strasbourg Demokratik Kürt Halk Merkezi’nde anıldı. 17 Aralık 2018 tarihinden başlayan ve 24. gününü geride bırakan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerinin düzenlediği anma töreninde eylem grubunda yer alan gazeteci Gülistan İke ve Mustafa Sarıkaya birer konuşma yaptı.

Şiirlerin de okunduğu anmada konuşan Gülistan İke, katliamın yaşandığı 2013 yılında da Kürt Halk Önderi Öcalan'a dönük ağır bir tecridin devrede olduğunu hatırlattı. Açlık grevi eylemcileri olarak Sakine, Leyla ve Fidan'ın izinde olacaklarını söyleyen İke, "Leyla Güven de Amed'de Sara, Rojbin ve Rohani'nin hesabının sorulması ve tecridin kırılması için eylemini sürdürüyor. Biz de Stasbourg eylemcileri olarak başta Fransa olmak üzere, bu katliama ve tecride ortak olan tüm güçlerin sessizliğini bu eylemle kırmak ve gerçek yüzlerini bir kez daha tarihi sahneye çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.

Sakine Cansız'ın zindan direniş tarihinin herkes tarafından bilindiğini söyleyen açlık grevi eylemcilerinden Mustafa Sarıkaya, "Heval Sakine ile cezaevinde birlikte kalmadık ama ilişkimiz vardı. Duvarların arkasından konuşma fırsatımız oluyordu. Ben ilk tutuklandığımda beni teslimiyeti kabul edenlerin koğuşuna götürdüler. Kadın arkadaşların koğuşu ile yan yanaydı. Bir gün Sakine hevale durumu anlattım bana, "Kapı açılır açılmaz o koğuştan kaç bir daha bu koğuşa girmek istemediğini söyle. Yoksa sana orada büyük işkenceler yaparlar" dedi. Heval Sakine ile böyle bir anımız olmuştu" şeklinde konuştu.