Strasbourg’daki açlık grevi 21’inci gününde

Fransa’nın Strasbourg kentinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için düzenlenen açlık grevine ziyaretçi akını sürüyor.

Açlık grevi eylemcilerini bugün sürgündeki Kürt siyasetçi ve milletvekillerinden oluşan bir heyet ziyaret etti.

Ziyarette bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Hatip Dicle, “Bu devrimin öncüsü, beyni ve stratejik Önderi Abdullah Öcalan’dır. Bunu bütün dünya biliyor. Onun öncülüğünde Kürt halkı yeniden dirildi. Bugün de aslında finali yaşıyoruz. Özellikle Leyla Güven’in şahsında biz bu zorlu süreçte büyük bir onur ve gurur savaşı vererek ve Başkan Apo’ya sahip çıkma temelinde arkadaşların başlattığı bu eylemi selamlıyoruz” dedi.

Tarihin bu tür eylemlere tanık olduğunu da dile getiren Dicle, şöyle konuştu: “Eğer sürecin gereği olarak bir eylem tarzına karar verilmişse o çok kısa sürede halkta ve geniş kitlelerde büyük yankı bulur. Bugün de böyle oldu. Buradaki 15 arkadaşın dışında zindanlarda 126 arkadaşımız aynı taleple aynı hedefle Leyla Güven’e destek vererek bu eylemi onurluca sürdürüyor. Tabii Kemal ve Hayri yoldaşlardan farklı olarak ve süreçte çok farklı. 12 Eylül faşist darbesinden sonra da bugünkü gibi Kürt halkının mücadelesinin tümden tasfiye edilmesi hedeflenmişti. Bugün de aslında AKP, MHP, Ergenekon faşist bloğu 12 Eylül’ün yüzünü temsil ediyor.”

Çok tarihi bir süreçten geçildiğini de kaydeden Dicle, sömürgeci güçlerin bugün de adeta Kürdistan’da bütün Kürtleri soykırıma uğratmak için büyük bir uğraş içinde olduğunu vurguladı.

12 Eylül faşist diktatörlüğüne karşı, Kemal Pir, M. Hayri Durmuş ve arkadaşlarının Diyarbakır Zindanı’nda başlattığı o çok büyük eylemin 40 yıldan sonra yoldaşları tarafından devraldığını belirten Dicle, şu anda rejimin yine aynı soykırımı hedeflediğini vurguladı ve ama bu sistemin de çöküş aşamasında olduğunu belirtti.

“O zaman da Kürtleri tavsiyeye ilk defa yönelmişlerdi ama onlar artık çöküş aşamasındadır” diyen Dicle, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin başka bir aşamada olduğunu da sözlerine ekledi.

“Leyla Güven’in bayraktarlığını yaptığı büyük hamlenin buradaki temsilcileri olarak kendilerini yürekten kutluyorum” diye devam eden Dicle şöyle konuştu: “İnanıyorum ki Kürt halkı Kemal ve Hayri yoldaşları unutmadığı gibi, Başkan Apo üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi kırmak için başlatılan bu çok tarihsel eyleme gereken desteği vererek ve onu sahiplenerek mutlaka başarıya götürecektir. Buna inancım tamdır.”

Strasbourg’daki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini 21’inci gününde Avrupa Demokratik Dersim Birlik Federasyonu, Sol Parti Hamburg Meclis Eş Başkanı Cansu Özdemir, Kürt siyasetçiler Hatip Dicle, Ahmet Kahraman, Lezgin Botan, Tuğba Hezer, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, YXK ve JXK üyeleri, Çekya Halk Meclisi, Polonya, Almanya’nın Dresden, Hamburg, Hannover, Salzgitter, Münih, Stuttgart İsviçre’nin Bern, Basel halk meclisleri üyeleri ile Maraş Girişimi, Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş ve Medya Haber çalışanları da ziyaret etti.