Stuttgart, Köln ve Den Haag’da açlık grevi büyüyor

Almanya'nın Stuttgart ve Köln ile Hollanda’nın Den Haag kentlerindeki, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevleri 8. günlerinde.

Köln kentindeki açlık grevi de 8. gününe girdi. İki şehit annesi olan Pazarcıklı Dayîka Fîn, Almanya'nın Düren kentinden eyleme katılıyor. Dayîka Fîn, şunları söyledi:

"Bugün Leyla arkadaşımız açlık grevinde. O kimin için yapıyor? Kürtlük için, serbestlik, demokrasi için yapıyor. Biz de bütün dünya gibi özgürce yaşayalım diye direniyor. Bir kadın tek başına zindanda direniyor. Bir millet kendi liderine, devrimcilerine, değerlerine sahip çıkmalı. Leyla arkadaş bunu yapıyor. Kürdistan için direniyor. "

Serfiraz isimli genç bir Kürdistanlı kadın ise görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

"Leyla arkadaşın talebi bizim talebimizdir. Bizler genç başladık, genç başaracağız. Ben de bir genç olarak bu direnişe destek veriyorum. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi, HDP üzerindeki yıldırma ve baskı politikalarını kınıyorum."

YJK Üyesi Şehrazat Gergersoy da açlık grevi eylemcilerinden:

"3 yıldır Önderliğimizden haber alamıyoruz. Önderliğimizin yaşamından endişe duyuyoruz. Ailesi bile kendisiyle görüştürülmüyor. Önderlik tecrit altındaysa bütün Kürt halkı tecrit altındadır. Leyla arkadaş tecridi kırmak için açlık grevine başladı. Biz de bu tecridin kırılması için Leyla arkadaşın eylemini sahipleniyoruz. CPT, Avrupa'daki insan hakları kurumları harekete geçmeli. Tecrit kaldırılana kadar hep sokaklarda olacağız."

Kürdistanlı Gûlê isimli grev katılımcısı da şunları söyledi:

"Leyla arkadaş için kaygılanıyorum. Bir an önce barış gelmesini istiyorum. Leyla arkadaş sağlığına kavuşsun. Gençlerimiz ölmesin. Her iki tarafta da kan dökülmesin."

TEV-ÇAND DA EYLEM ÇADIRINDA

Kürdistanlı sanatçılar da her gün Köln'deki açlık grevi eylemi içinde yer alıyor. Hunerkom kurucularından ve yaklaşık 40 yıldır Avrupa'daki sanat çalışmalarını yürüten sanatçılardan olan Seyîdxan, şu bilgiyi verdi:

"TEV-ÇAND (Tevgera Çand a Demokratîk a Mezopotamya) olarak karar aldık. Hangi şehirde yaşıyorsak oradaki greve katılıyor, ziyaret ediyor, stranlarımızla halkımızla bir arada direniş içinde oluyoruz. Örneğin Köln'de 8 gündür açlık grevi var. Arkadaşlarımız 1, 2 veya 3 günlük dönüşümlü açlık grevlerinde bulundular. Köln'de Şemdîn, Deniz Deman, Bülent Turan, Diyar, Kawa, Ahmet, Amele ve katıldık. Yarın da Xelîl Xemgîn katılacak. İsviçre, Fransa ve Almanya'da kültür çalışmalarına bağlı olan sanatçılar da bulundukları alanlarda açlık grevine katılıyor, günlük ziyaretlerde bulunuyorlar."

Seyîdxan, Leyla Güven'in "tecridin kaldırılması için ne pahasına olursa olsun kazanacağız" şiarıyla büyük bir direniş yürüttüğünü, bu direnişin bütün Kürdistan ve dışına yayıldığını söyledi. Seyîdxan, "Amacımız, kamuoyunun sessizliğini kırmak ve CPT ve benzeri kurumları harekete geçirmek. Önder Apo üzerindeki tecridi kırmak için herkes bir şeyler yapmalı. Biz de Kürt sanatçılar olarak Leyla Güven'in talebini destekliyoruz" dedi.

STUTTGART

Freiburg, Lahr ve Şehit Nuda Meclisi’nin dün dahil olduğu 20 kişilik bir grup, Stuttgart'taki açlık grevi eylemini sürdürüyor. Sabah erken saatlerde Stuttgart Marstallstraße’de açlık grevi çadırı tekrardan kuruldu.

Zor hava şartlarına rağmen devam eden açık grevinde, "Önderliğimize uzanan eller kırılsın", "Bê Serok jîyan nabe", "İmralı tecridi kırılsın” sloganları atılıyor.

Eylem gündüzleri Stuttgart Marstallstraße’de çadırda, geceleri ise Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezinde sürecek.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de açlık grevi 13’üncü gününde devam ediyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve tecridin kaldırılması için DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı eyleme destek amaçlı başlatılan açlık grevi 13’üncü gününde sürüyor.

Açlık grevcileri bugün Lahey Adalet Divanı önünde eylemdeydi. Eylemciler, “Leyla’nın talebi talebimizdir, talepler karşılanana kadar eylemimiz sürecek” mesajı verdi.