Stuttgart'ta 'Dersim' anması

Stuttgart'ta Dersim Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle etkinlik düzenlendi.

Dersim Soykırımı'nın 80. yılında Dersim direnişinin önderleri için bir anma etkinliği düzenlendi.

Sunuculuğunu Ali Güler'in yaptığı ve yüzlerce kişinin katıldığı anma etkinliğine HDK-A Eş Sözcüsü Demir Çelik, HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit, Prof. Dr. İlhan Kızılhan, sanatçılar Mikail Aslan, Zarife Zerin, Hozan Cömert de katıldı.

Etkinlikte, Seyit Rıza’nın anısına yapılan heykel sahnede açıldı. Heykelin yapımında maddi ve manevi emeği olan Zarife Can Eser ve Doğan Demir, şu mesajları verdi:

Zarife Can Eser: "Bu proje çok uzun yıllardır haylimdi ve Doğan arkadaşla bunu yapabilmek benim için çok anlamlı oldu. Seyit Rıza’ya sahip çıkmak, Dersim'e ve tüm ezilen insanlar sahip çıkmaktır."

Demir: "Ben mermer ve taş çalışıyordum ancak bu sefer kullanılmış malzemelerden yaptım.  Bir heykel yapmak bir insanın aynısını yapmak değildir. Onun vermek istediği mesajı veren heykeller yapmamız gerekiyor. Rodem bir Victor Hugo heykeli yapabilmek için 20’den fazla versiyonunu denemiştir. Bu Avrupa’da ilktir ama en iyisini yapana kadar yapmaya devam edeceğiz."

'İTİRAZIN, SUSMANIN DEĞİL, İSYANIN GÜNÜ!'

Dersim Soykırım Karşıtı Derneği Eş Başkanı Elif Taş da, "Ülkemizden uzak yaşayan insanlar olarak daha güçlü ve birlikte olmalıyız" derken, HDK-A Eş Sözcüsü Demir Çelik ise şunları söyledi: "Seyit Rıza şahsında Kürdistan ve devrim şehitlerini saygıyla anıyorum. Yüz yıl öncesinin ulus devlet zihniyeti devam ediyor. Dincilik ve cinsiyetçilik üzerine kurulu olan ulus-devlet varlığını hâlâ ürdürüyor. Ana Kadının yarattığı ahlaki politik değerleri çok gördükleri için bu katliamları yaptılar. Bugün bu değerleri korumak için özgür Kürdistan dağlarında, Rojava’da 'bir hırka, bir lokma' düsturu ile savaşan gençlerimiz var ve onlar bizim umudumuzdur. Gün artık itiraz etmenin değil, susmanın hiç değil, isyan etmenin günüdür."

Sahneye çıkan Zarife Zerin, "Dersim’de yapılan katliam bugün Cizre, Sur ve Rojava’da devam ediyor. Esas olan bunların hiçbirini unutmamaktır’’ diyerek Kırmancki klamlar seslendirdi.

İlhan Kızılhan da, soykırıma dikkat çektikten sonra, "Şimdi de bu katliama bir kez daha ülkemizde tanıklık etmekteyiz. Birlikte olmalıyız ki parçalanmayalım. Pir Rıza’nın varlığı bizim varlığımızdır. Pir Rıza’nın yaşatılması kültürel varlığımızdır" diye belirtti. 

Daha sonra Cömert sahnede yerini aldı.

'BİR ARADA VE DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ'

HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit, "Kürtler, Aleviler olarak içinde bulunduğumuz ülkeye ve hukuksuzluğuna itiraz etmeliyiz. 'Siz Kürtlerin şahsında yüz yıllarca insanların biriktiği değerleri bozuk para gibi harcadınız. Siz şu anda kendi temel değerlerinizle, insanlık değerleri ile çelişiyorsunuz' diyebilmeliyiz. Bir arada olup daha güçlü olmalıyız. 31 mart seçimlerinde CHP de AKP'ye karşı durmaya kararlıysa birlikte yan yana gelerek AKP'ye karşı durabiliriz" şeklinde konuştu.

Etkinlik, Mikail Aslan’ın müzik dinletisi ile son buldu.

Etkinliğin sonunda 25 Kasım’da gerçekleşecek olan Efrîn'le dayanışma gecesine de katılım çağrısında bulunuldu.