Stuttgart’ta halklar buluştu

Yüzlerin buluşmasında, “Sokaklarda eylemlerimizle, sesimizle, sloganlarımızla diplomatik çalışmalarımızla dağlarda, Rojava’da direnen özgürlük savaşçılarının sesi olalım” denilirken, PKK üzerindeki yasağın kaldırılması için aktif mücadele çağrısı yapıldı.

Almanya’nın Stuttgart kentinde farklı halklardan temsilcilerin katılımıyla 44. kuruluş yılı kutlandı.  

Stuttgart Arena Kültür Haus’da düzenlenen etkinliğe, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ile Die Linke (Sol Parti) Baden-Württembürg eyalet yönetiminden Rudolf Bürgel konuşmacı olarak katılırken, HBDH, MLKP, TKP-ML ile TİKP parti ve hareketleri birer mesaj gönderdi.

Kutlama, Kürdistan Devrim Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı, şehitler üzerine okunan şiirler ise duygulu anlar yaşattı.

İlk sözü alan Eşbaşkan Yüksel Koç, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Türk işgal ve soykırım saldırılarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “50 yıl öncesine kadar “Kürtlerin üzerini betonladık” diyen faşist zihniyete karşı bugün binlerce Kürt genci, kendi kanıyla Türk faşizmini yıkarak Kürt’ü yaşattı. Rêber Apo önderliğinde başlatılan özgürlük mücadelesi sayesinde bugün dört parça Kurdistan’da Kürt kadınlar, “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile zulmün duvarlarını yıkıp direniş duvarları ördü. Rojhilat Kurdistan’da, Zap, Avaşîn ve Metîna’da, Rojava ve Bakur’da Kürt kadınlar genci, yaşlısı, çocuğuyla elinde özgürlük bayrağı ile mücadele veriyor. Bu mücadele için binlerce şehit vermiş bir halkız. Eğer bugün bu kadar insan bu etkinlikte bir kutlama yapıyorsak, bu şehitlerin mücadelesi ile olmuştur.”

Devamla; AKP-MHP diktatör rejiminin Rojava ve Başûr’da Kürtlere yönelik soykırım savaşına değinen Yüksel Koç, “Orada bulunan halkımız ve gerilla ölümüne direniyor. Avrupa’da yaşayan halklar olarak demokratik haklarımızı kullanarak sokaklarda, eylemlerimizle, sesimizle, sloganlarımızla diplomatik çalışmalarımızla onların sesi olmamız gerekiyor” vurgusunda bulundu.

“Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana YPJ-YPG”, “Jin Jiyan Azadî ve “Terörist Erdoğan” sloganlarnın eksilmediği etkinlikte ikinci konuşmayı Sol Parti Baden-Württemberg eyalet temsilcilerinden Rudolf Bürgel yaptı. Bürgel, Almanya’nın PKK üzerindeki yasağına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Kuruluşundan bugünlere Kürt halkının özgürlük mücadelesi yürüten tüm devrimcilerini selamlıyorum. Bu mücadeleye önderlik yapan, kendi halkının özgürlüğü için hapishanede bulunan bugünün Mandela’sı Sayın Abdullah Öcalan, 23 yıldır tutsak edilmiş, tecrit altında tutuluyor ve uzun zamandır kendisinden haber alınamıyor. Bu yaklaşım yasa dışıdır, kabul edilemez. Abdullah Öcalan hemen özgürlüğüne kavuşturulmalıdır.”

Almanya’nın PKK’ye yönelik yasağına da dikkat çeken Bürgel, “Ülkemizde ne yazık ki PKK üzerindeki yasak halen devam etmektedir. Bu yasaktan dolayı birçok Kürt mağdur olmaktadır. Bu yasak kesinlikle hukuk dışıdır. Buradan tüm halklara çağrıda bulunmak istiyorum; PKK üzerindeki yasağın kaldırılması için aktif mücadele edelim” dedi.

Konuşmalar ardından sinevizyon gösterimi ile devam eden kutlama, sanatçılar, Hozan Simar, Garip Nurhak ve Şerif Ömeri’nin söyledikleri türkü ve şarkılarla devam etti. Gençler müzik eşliğinde halay çekerek etkinliğe renk kattı.