Stuttgart’ta Kürt aktivistlere dayatılan ‘cam kafes’ kaldırıldı

Almanya’nın Stuttgart kentinde beş Kürt aktivistin yargılandığı davada skandal uygulamalar dayatıldı.

Almanya’nın Stuttgart kentinde skandal uygulamaların dayatıldığı Kürt siyasetçiler Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ve tutuksuz yargılanan Cihan A.’nın üçüncü duruşması Perşembe sabahı saat 09:00’da yeniden Stamheim cezaevi salonunda görüldü. 

Mahkeme salonu açıldığında herkes yerini aldı. 16 Nisan ve 8 Mayıs’taki duruşmalar cam kafes içerisinde görülmüş, sık sık tercüman ve teknik sorunlar nedeniyle tartışmalara konu olmuştu.

Her iki duruşmada yapılan itirazlar nedeniyle mahkeme heyeti, yargılama konusu olan siyasetçileri ayrı bölümden oluşan cam kafesten çıkartarak, avukatlarının yanına aldılar.

Bu kez tercüman krizi de çözülmüş oldu. Salondan bağımsız ayrı bir bölümde yapılan tercümanlık sorunu da giderilirken, avukatlar, müvekkiller ve tercümanları üçüncü duruşmada bir arada yer aldı.

Mahkeme salonu artık iki bölmeden oluşuyor. Birinci bölümde mahkeme heyeti, avukatlar ve tercümanlar dururken diğer bölümünde ise ziyaretçiler bulunuyor.

Okunan iddianamede “Öcalan’ın hala örgütü yönlendirdiği ve karar merciinin Öcalan olduğu” belirtildi.

Türkiye’de yapılan eylemlerin askeri hedeflere yönelik olduğuna dikkat çekilen iddianamede, yargılananlardan Veysel S,.nin “örgüt sorumlusu” olduğu öne sürüldü.

Daha sonra savcı iddianamesinde PKK’nin Türkiye’deki askeri eylemlerinden bahsederken, Rıdvan Ö. adında bir kişinin itiraflarına yer verdi. İddianame, mahkemede hazır olmayan sözkonusu şahsın ifadelerine dayanarak hazırlanmış. Savcı, Veysel S.’yi Stuttgart bölgesinde örgüt faaliyetlerinin asıl sorumlusu olarak sundu. İddianamenin okunması ardından duruşmaya ara verildi, öğleden sonra devam edecek.