Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusu unutulmadı

Suruç'ta 3 yıl önce gerçekleşen canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren 33 kişi Avrupa'nın birçok merkezinde yapılan etkinliklerle anıldı.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 yılında yaşanan katliamda yaşamını yitiren 33 kişi Almanya, Hollanda ve İsviçre'de anıldı.

Almanya'nın Mannheim kentinde katliamın 3. yıl dönümü vesilesiyle AGİF, SKP, YS, ATİF, ADHF, Devrimci Parti, HDK Mannheim ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi ortak bir anma düzenledi. Anma etkinliğinde konuşan Deniz Baran, Suruç'u anmanın Rojava devrimini savunmak anlamına geldiğini belirtti. Katliam sırasında Türk polisinin yaralılara yardım edenlere saldırdığını hatırlatan Baran, DAİŞ ve Türk devletinin işbirliğine dikkat çekti. Diğer kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından Suruç ile ilgili Almanca bildiri okundu. Anma etkinliği "Şehit namirin" sloganları ile son buldu.

ULM

Suruç Katliamı Almanya'nın Ulm şehir merkezinde de düzenlenen bir etkinlikle kınandı. Suruç Katliamında yaşamını yitirenlerin anıldığı eylem HDK-Ulm tarafından düzenlendi. ADHK, AGİF, ATİF, NAV-DEM ve SYKP'nin de destek verdiği anma etkinlikte yapılan açıklamada, "5 Haziran 2015'te Diyarbakır'da patlatılan ve hemen 2 hafta sonra 20 Haziran'da da Suruç'ta patlatılan bombaların, katliamların, sürgünlerin sonu gelmedi. Katliamlar bizi mücadelemizden alıkoyamayacak. 33 Düş Yolcusu'nun yolundan gitmeye devam edeceğiz" denildi. Etkinlikte Türkçe ve Almanca bildiriler dağıtıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 33 düş yolcusu anıldı.

AvEG-Kon’un çağrısı ile düzenlenen anma, Königtraße’de yapıldı. Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Tutsakların Sesi Platformu (TSP) düzenledi.

33 düş yolcusunun resimlerinin bulunduğu AvEG-Kon, AGİF, SKB ve Young Strugle imzalı pankartın açıldığı, Suruç şehitlerinin dövizleri, AvEG-Kon, AGİF, SKB ve MLKP bayraklarının taşındığı eylem, 33 düş yolcusu şahsında özgürlük ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Anma etkinliğine Suruç katliamının tanığı gazeteci ve yazar Mehmet Lütfü Özdemir, HDK Almanya Eş Sözcüsü Aynur Karakaya, NAV-DEM, ADHK ve Partizan temsilcileri katıldı. Etkinliğe MLPD ve ATİK mesajlarıyla katkı sundu.

Eylemde AGİF’in yaptığı “Katliamın 3. Yılında UNUTMA, UNUTTURMA” başlıklı Almanca açıklama okundu.

AGİF adına yapılan konuşmanın ardından Suruç katliamının tanığı gazeteci ve yazar Mehmet Lütfü Özdemir söz aldı.

SURUÇ’TA YOK ETMEK İSTEDİKLERİ İNSANLIKTI

Özdemir konuşmasında, “O gün orada sadece 33 yoldaşım değil orada bulunan 318 Düş Yolcusu paramparça oldu. Yok etmek istedikleri insanlıktı, sevgiydi, iyilikti, adaletti, özgürlüktü, çocukluktu, paylaşmaktı, dayanışmaydı, düşlerimizdi ve umutlarımızdı. Biz her şeye rağmen insan kalacağız. Bizi katletmek isteyen DAEŞ zihniyeti aslında Devletin ve Toplumun ta kendisidir. Kadınlara, LgbtiQ+'lara, çocuklara, hayvanlara ve doğaya düşman olan bu zihniyete karşı mücadelemiz son nefesimize kadar sürecek” dedi.

HDK Almanya Eş Sözcüsü Aynur Karakaya da yaptığı konuşmada, Suruç katliamını lanetledi, 33 düş yolcusunu andı.

Miting, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışla”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganlarıyla, alkışlarla son buldu.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde Parlamento binası önünde DEM-NED, AVEG-KON, HTIF, HDK öncülüğünde bir araya gelen Kürdistalılar ve Türkiyeli devrimciler Suruç katliamında yaşamını yitirenleri andı. Sık sık Erdoğan-DAİŞ ortaklığını teşhir eden sloganların atıldığı anmada kurumlar adına ortak bir bildiri okundu. Anma sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

ZÜRİH

Suruç'ta DAİŞ'in düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden 33 düş yolcusu İsviçre'nin Bern ve Zürih kentinde dün ve bugün düzenlenen iki ayrı etkinlikle anıldı. Dün İsviçre Göçmen İşçiler Ferderasyonu'na (İGİF) bağlı Zürih Eğitim ve Kültür Merkezinde bir araya gelen Türkiye ve Kürdistanlılar katliamda yaşamını yitiren 33 kişiyi andı. Anmada konuşan Suruç Gazisi Güneş Erzurumluoğlu, Suruç sürecinin örgütlenmesine dair anılarını ve tanıklıklarını aktardı. Erzurumluoğlu, sosyalist gençlerin can pahasına yürüttükleri mücadelede imkansızlıklara rağmen dayanışmayı büyütmek için yaptıklarını anlatırken duygusal anlar yaşandı. Aveg-Kon, SKB ve MLKP adına yapılan konuşmanın ardından Suruç sonrası tanıklıklar aktarıldı.

'DÜŞLERİNİ KURDUKLARI DÜNYAYI İNŞA EDECEĞİZ'

Bugün de İGİF, Sosyalist Kadınlar Birliği, Tutsakların Sesi Platformu'nun oluşturduğu kurumlar Zürih Rathausbrücke'de bir araya gelerek katliamda yaşamını yitirenleri andı. Anmada yapılan açıklamada, DAİŞ barbarlığının ve Erdoğan diktatörlüğünün katliamı ortak yaptıklarına dikkat çekildi. Anmada konuşan Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu, "Onlara sözümüz var, düşlerini kurdukları dünyayı inşa edeceğiz" diye konuştu. Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Şehit annesi devrimcilerin bir araya gelmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Young Struggle adına Almanca yapılan konuşmanın ardından anma sloganlar eşliğinde sona erdi. Akşam saatlerinde ise Bern kentinde Reitschule alanında İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı gençler öncülüğünde anma etkinliği düzenlendi.