Syriza toplantısında Leyla Güven dayanışması

Yunanistan’da 27 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu’na üye seçimleri için siyasi partilerin çalışmaları sürüyor.

Atina’nın Lavrio ilçesinde Syriza tarafından belediye toplantı salonunda seçim toplantısı gerçekleştirildi. Syriza yönetici ve üyelerinin yanı sıra ilçede yaşayan Kürdistanlıların da katıldığı toplantıda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı sürdürülen açlık grevi eylemlerine dikkat çeken pankart ve dövizler de açıldı.

‘TÜRKİYE’DE FAŞİST SAĞBİR YÖNETİM VAR’

Syriza Lavrio Belediye Başkan adayı Mixalis Spoyrdalakis’in konuşması ile başlayan toplantıda, Öcalan üzerindeki tecrit ve tecride karşı sürdürülen açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekildi. Türkiye’deki yönetimi “Faşist sağ yönetim” olarak niteleyen Spoyrdalakis, “Türkiye’de iktidar sağ iktidardır. Bu iktidarın gerçekleştirdiği pratikleri yakından izlemekteyiz. Türkiye’de yaşayan Kürt halkının öncü partisi olan HDP’nin genel başkanı sayın Selahattin Demirtaş zindanda iken ve aynı partinin milletvekili olan Leyla Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak amaçlı sürdürdüğü açlık grevi eylemi 180’inci gününe girmek üzere. Bu halkın ulusal lideri Abdullah Öcalan ise 21 yıldır hapiste tutulurken, uzun bir süredir tecrit altında tutulmaktadır ve kendisinden haber alınamıyor” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Syriza Alan Politika Sorumlusu Panos Labros, Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “Kürt halkı ise bu tecridi kırmak için açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri gerçekleştiriyor. Bu eylemler ile taleplerini dünyaya anlatmak istiyorlar. Biz de burada üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz” dedi.

‘İLK GÖREVİMİZ TECRİDİ GÜNDEME TAŞIMAK OLACAK’

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Syriza Avrupa Sorumlusu Dimitris Papadimoylis, Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi ve ölüm oruçlarında HDP milletvekilleri ve cezaevlerindeki tutsakların bedenlerini ölüme yatırdığını ve seslerini ancak böyle duyurabildiklerini söyledi. Papadimoylis, şöyle devam etti: “Türkiye’de iktidar sağ iktidardır. Sağ iktidarların duyarsızlığı ve ortaya konulan pratik net bir görülüyor. Yunanistan’da Syriza şahsında sol iktidarların pratikleri bazı Avrupa ülkelerine ve dünyaya örnek olarak gösterilmektedir. Avrupa Parlamentosu’na gittiğimiz gibi ilk görevimiz Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerini gündeme taşımak olacaktır” şeklinde konuştu.

Toplantıda son olarak Kürdistanlılar adına Faruk Jiyan’a söz hakkı verildi. Syriza yönetici ve yetkililerinin belirttiği dayanışma konuşmalarının pratiğe geçmesi, sadece teoride kalmaması gerektiğini vurgulayan Jiyan şunları vurguladı: “Öcalan’a yönelik devam eden tecrit uygulamaları acilen Yunanistan Parlamentosu’nda gündeme taşınmalı ve Avrupa Parlamentosu’na Syriza öncülüğünde taşınmalıdır. Bu tecridin kaldırılması ve devam eden açlık grevi ve ölüm orucunda kayıplar yaşanmadan bitirilmesi için Yunanistan Parlamentosu başta olmak üzere Avrupa Parlamentosu gerekli sorumluluklarını yerine getirmelidir. Zindanlarda şu ana kadar 7 genç yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin artmaması için bir an önce harekete geçilmelidir.”

Toplantının sonunda devam eden açlık grevi ve ölüm oruçlarına ilişkin Yunanca ve İngilizce bildiriler ile Öcalan’ın “Atina Savunması” ve şehit Teofilos’un “İki halkın dayanışması” kitabı dağıtıldı.