Türk devleti Efrîn'de insan kaçırmaya devam ediyor

Türk devleti ve çeteler, Efrîn merkez ve köylerde insanları kaçırmaya devam ediyor. İşkence yapılanların bırakılması için para isteniyor.

Türk devleti ve ona bağlı çeteler, Efrîn'i işgal ettikten sonra, Efrîn merkez ve köylerinde gasp, talan, işkencelerine devam ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türk devleti ve çeteleri, Efrîn merkez ve köylerde insanlar kaçırıldıktan sonra, bırakılmaları için ailelerinden fidye istiyor. Şimdiye kadar onlarca insanı kaçırıp para isteyen çeteler, onlarca insanı da para vermedikleri için hâlâ alıkoyuyor.

İŞBİRLİKÇİ AİLELERİ DE KAÇIRDILAR!

Türk devleti ve çeteleri, şimdiye kadar alıkoydukları için YPG ve YPJ sempatizanı bahanesini öne sürüyordu. Ama son günlerde özellikle savaş döneminde Türk devleti ve çetelerine destekleriyle bilinen ENKS’li birçok ailenin de saldırılara maruz kaldığı gelen bilgiler arasında. Bu ailelerden biri de geçtiğimiz Pazar günü çetelerin saldırısına uğrayan Şêxo Ailesi.

Efrîn'deki yerel kaynakların ilettiklerine göre, Efrîn'in Şiyê ilçesinde Pazar günü Şêxo Ailesi'ne çeteler saldırdı. Aynı aileye bağlı 40 kişi alıkonuldu. Alınanların içinde kadın ve çocukların da olduğu belirtiliyor. Şiyê köyünden ismini vermek istemeyen birinin anlattığına göre, çeteler gece saat 2.00'da evlere girerek önce tüm kadın ve çocukları, sabah saat 6.00’da da gelip tüm erkekleri götürdü.

Bazı alıkonulanlar ile ilgili bilgiler şöyle:

"Şêx Birima evinden, Mistefa Ebu Eli, ondan küçük kardeşi İhmo, diğer kardeşleri Yusif kadınlarla birlikte götürülüyor. Xanê Ailesi, Cemil Xelê, Mistefa Şêhadê, Evdo Ailesi'nden Mistefa Şêxo, kardeşi Mihemmed Şêxo, Mihemmed Mistefa Şêx İbram, Silêman Şêxo Ailesi'nden Mistefa Mistefa Şêxo, Zuher Mistefa Şêxo, Ehmed Mistefa Şêxo, Ömer Mistefa Şêxo, Mahmud Mistefa Şêxo ve iki çocuğu, Reşid Xelê, Wehid Ehmed Şêxo."

Bu isimlerin, Silêman Şah adındaki çete tarafından Şiyê'deki evlerinden alınarak Şiyê asayişine götürüldüğü belirtiliyor.

Üç gün boyunca kadın ve çocuklarla birlikte tutulan ailenin bazı üyeleri bırakılırken, bazıları hâlâ çeteler tarafından alıkonuluyor.

İŞKENCENİN ARDINDAN HAYATİ TEHLİKELERİ VAR

Yerel kaynakların belirttiklerine göre, alıkonulanlar, çeteler tarafından çok ağır işkencelere maruz kaldı ve kadınların gözü önünde erkekler saatlerde işkenceye uğradı. Şêxo Ailesi'nden Zinet ve Neriman adındaki iki kadının sırtlarından aldıkları darbeler nedeniyle hareket edemedikleri, her iki kadının da hayati tehlikesinin olduğu belirtiliyor. Yine, Ebu Eli adındaki Efrînlinin ailesinden isimleri öğrenilmeyen iki kadının da durumlarının ağır olduğu ifade edildi. Zuher Sileman Şêxo adındaki kişinin de el tırnakları çekilmiş, kafası iki yerinden yarılmış durumda. Şêxo Ailesi'nden 25 kişinin hâlâ çetelerin elinde olduğu ve 30 bin dolar verilmediği takdirde bırakılmayacağı kaydediliyor.

Yine, Mabata ilçesine bağlı Mirkan (Hesina) köyünde Nezmi Mihemmed Dawud, Ebdo Osman Necar, Mihemmed Osman Koçer, Hesen Eli, Mervan Xelil adındaki kişiler de çeteler tarafından alıkonuldu; bırakılmaları karşılığında para isteniyor. Aynı köyden Xelil Hisnî, Çilo Rifet Hisni, Fewzi Ebdin Arif, Memo Xelil Nuri adındaki Efrînliler ise istenilen parayı ailelerin ödeme gücü olmadığı için haftalardır çetelerin elinde rehin tutuluyorlar.

Hisen Hemdi Menan, Mistefa Reşid Elloş, Mihemmed Mistefa Hisko adındaki Efrînliler ise Cephet Şamiye çeteleri tarafından alıkonulmuştu ve her biri 200 bin Suriye parası karşılığında bırakılıyor.