Türk devletinin Efrîn işgaline tepkiler sürüyor

İşgalci Türk devleti ile ona bağlı çetelerin Efrîn'e yönelik saldırı ve katliamları Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

Efrîn'e destek vermek ve Türk devletinin saldırılarını protestı etmek isteyen Kürdistanlılar ve dostları Almanya'nın birçok merkezinde alanlara çıktı. Eylemlerde Almanya'nın Türk devletine verdiği tanklarla Efrîn'de katliam yapıldığını vurgulayan Kürdistanlılar, Almanya'nın şimdi de Türk devletinin isteği doğrultusunda Kürt kurumlarını kriminalize etmeye çalıştığını belirtti. Mezopotamya Yayın evine yönelik baskına da tepki gösteren eylemciler, Erdoğan faşizminin Avrupa'ya taşınmasını kınadı.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde yaşayan Kürdistanlılar 49 gündür işgal saldırıları altında olan Efrîn'e destek olmak için "Êdî Bese Platformu" öncülüğünde Mannheim HBF önünde bir araya gelerek bir miting düzenledi. Efrîn'de şehit düşen 3 MLKP'li savaşçılar ve tüm devrim savaşçıları için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından, NAV-DEM adına Bahaddin Doğan bir konuşma yaptı. Almanya'ya Efrîn katliamına ortak olmama çağrısında bulunan Doğan, Kürtlerin tüm mücadelesinin barış, kardeşlik, eşitlik ve özgürlük için olduğunu belirtti. Ronahi Berivan Kadın Meclisi'nin konuşmasının ardından Die Linke Partisi'nden Hr. Rolland da kısa bir açıklama yaptı. Mitingde Efrîn katliamı konulu tiyatro gösterisinin yasaklanmasına tepki gösteren Rolland, Almanya'da düşünce ve fikirlerin yasaklanmasının demokrasiye ayırı olduğunu belirtti.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde de faşist Türk devletinin Efrîn işgaline karşı eylem yapıldı. Europa Galeri'nin önünde saat 15.00'da enformasyon standı açan Kürdistanlılar, akşam ise, bir miting gerçekleştirdi. DKTM Saarbrücken öncülüğünde gerçekleşen mitingde çok sayıda bildiri dağıtıldı. DKTM adına Almanca konuşma yapan Saarbrücken DKTM eşbaşkanı Dilan Akdoğan, Alman devletinin baskıcı ve kriminalize eden tutumunu eleştirdi. PYD Saarland adına söz alan Zerdeshte Kal, ise bütün Kürdistanlıları Efrîn direnişine sahip çıkmaya çağırdı. Eylem, "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganları eşliğinde sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde dün de eylem düzenlendi. Schloss Platz’da yapılan eylemi Stuttgart Efrin’i sahiplenme platformu bileşenlerinden SDKTM aktivistleri üstlendi. Heykeltraş Doğan Demir “Serihildan” heykeli ile eylem destek verdi.

Eylemde Alman polisinin Neuss’taki Mezopotamya Yayınevi ve MİR Müzik’e yaptığı baskı da kınandı.

Mezopotamya Yayınevinin kitapları ve Mir Müzik’in albümleri toplanan sanatçı ve kitle tarafından taşındı.

PARİS

Fransa'nın Başkenti Paris ve Lyon şehrinde Efrîn'e yönelik saldırıları ve Almanya'nın Kürt kurumlarına baskını protesto edildi. Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Almanya Konsolosluğu önünde Alman devletinin Kürt kurumlarına yönelik baskınlarına tepki gösterdi. Yüzlerce kişinin katıldığı protesto eylemi geç saatlere kadar devam etti.

LYON

Lyon şehrinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını meşaleli bir yürüyüşle protesto etti. Place Bellecour'da bir araya gelen kitle, attıkları slogan ve dağıttıkları bildirilerle Efrîn direnişini selamladı. Eylem miting alanında yapılan konuşmalarla sona erdi.

STOCKHOLM

Türk devleti ve ÖSO çetelerinin Efrîn'e saldırmasına hava sahasını açarak onay veren Rusya İsveç'in başkenti Stockholm'de protesto edildi. Saat 14.00'da Rusya büyükelçiliği önünde toplanan ve ellerinde Türk devletinin katlettiği sivillerin resimlerini taşıyan bir grup Kürdistanlı, "Katil Erdoğan, iki yüzlü Putin", "Türk ordusu Efrîn'den defol", "Bijî berxwedana Efrînê" ve "Kanlı ellerinizi Efrîn'den çekin" sloganlarını attı. Eylemde açıklama yapan sivil toplum örgütleri temsilcileri, Rusya'ya faşist Türk devletiyle kirli işbirliğine son verme çağrısında bulundu.

TORONTO

Kanada'nın en büyük ve kalabalık şehri, Toronto'da Türk devletinin Efrîn'de yaptığı katliamlar protesto edildi. Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi öncülüğünde yapılan eyleme Kürdistanlıların yanı sıra Torontolu dostları da destek verdi.