Türk devletinin sivil katliamları protesto ediliyor

Türk devletinin Efrîn'deki katliamları Avrupa'nın birçok merkezinde Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto ediliyor.

Fransa'nın Toulouse kentinde saat 14:30'da Arnaud Bernard meydanında Fransız siyasi parti sendikalar ve Sivil Toplum örgütleri tarafından oluşturulan "Haute Garonne faşizme karşı" komitesi tarafından organize edilen faşizme karşı dayanışma yürüyüşü yapıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte, Efrîn'de Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlar kınandı. Yürüyüş François verdiye metrosunda yapılan konuşmalarla son bulurken Fransa Demokratik Kürt Konseyi tarafından hazırlanan bildiri de okundu. Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi ise, Fransız dostları yarın saat 14:30 Efrîn ile dayanışma yürüyüşüne davet etti.

LA ROCHELLE

Fransa’nın la Rochelle kentinde de Kürdistanlılar Efrîn direnişi için Place de Gabut'da yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık," Efrîn yalnız değildir", "Katil Erdoğan" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, Efrîn katliamına ilişkin bildiriler dağıtıldı.

LORİENT

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal ve soykırımına dikkat çekebilmek için Fransa'nın Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Lorient kent merkezinde stant açtı. Türk devletinin Efrîn'deki barbarlığına dikkat çekmek için bildiri dağıtan Kürdistanlıların açtığı stant Lorient Bretegna müzik grubu tarafından ziyaret edildi. Alternative Libertaire Lorient üyleri ve Kürdistanlılar 24 Mart'a Nantes kentindeki Newroz'a güçlü bir katılım çağrısı yaptı.

PARİS

Başkent Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin sivillere yönelik katliamlarını protesto etti. Paris Efrîn'i Sahiplenme Platformu öncülüğünde yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Yoğun kar yağışına rağmen saat 14.00'de Republiqe meydanında toplanan kitle, "Katil Erdoğan işbirlikçileri Avrupa", "Yaşasın Efrîn direnişi" sloganları ile yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Chatlet meydanında bir miting yapıldı. Paris Efrîn'i Sahiplenme Platformu temsilcileri, Avrupa ülkelerinin Erdoğan faşizmine karşı sessizliğine tepki gösterdi. Ciwanên Azad üyesi Mervan Botan ise, Avrupa'da yaşayan tüm Kürdistanlı gençlerin Efrîn'deki Çağın direnişini daha güçlü sahiplenme çağrısında bulundu.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve Fransız Breton dostlar ve dernekler tarafından Efrîn'le dayanışma amacıyla eylem düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı mitingde, "Terörist Putin", "Terörist Erdoğan, işbirlikçi BM VE NATO" yazılı pankart ve dövizler taşındı. Yürüyüş güzergahında bulanan basın kurumları önünde oturma eylemi yapan kitle sık sık, "Efrîn yalnız değildir", "Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganları etti. CDK -Rennes meclisinde kurulan "Efrîn'le Dayanışma Komitesi"nden 3 kişi Rennes Valisiyle görüşerek, bir dosya sundu.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier kentinde Efrîn'deki sivil katliamı protesto edildi. Montpellier'de DKTM’nin çağrısı ile Peyrou Pitot Parkı’nda toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları şehir merkezindeki Comedie Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca, "Bijî berxwedana Efrînê", "Hepimiz PKK'yiz", "Efrîn yalnız değildir" ve "Katil Erdoğan" sloganları atan eylemciler, Fransızca hazırlanan bildirileri dağıttı. Eyleme, Fransız sol partileri Ensembles, France Insoumise, Parti Communiste, Nouveau Parti Anticapitaliste, Alternative Libertaire, Coordination des Groupes Anarchistes temsilcileriyle çok sayıda Fransız da destek verdi. Eylemde partiler adına yapılan konuşmalarda Efrîn ve Rojava devriminin insanlığa ilham kaynağı ve umut olduğu belirtildi. Konuşmalarda, Fransız halkının Rojava'yı desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde ise Rusya Konsolosluğu önünde bir protesto eylemi yapıldı. Onlarca kişinin katıldığı eylemde “Faşist Erdoğan etnik temizlik yapıyor”, “Çocuk katili Erdoğan”, “Efrîn’i savunmak kadın devrimini savunmaktır”, “Katil Erdoğan-Avrupa ortak” yazılı pankart taşındı.

Sık sık sloganların da atıldığı eylem yaklaşık iki saat sürdü. Cenevre’de yapılacak eyleme katılım çağrısı da yapıldı. Marsilya’da 24 Mart’ta Fransızlarla ortaklaşa bir protesto eylemi düzenlenecek.

TORONTO

Kanada Demokratik Kürt Federasyonu ve Toronto Kürt Derneği üyeleri, Muhafazakar Parti lideri Andrew Scheer ile bir araya geldi. Toronto'da yapılan görüşmenin gündem maddesi Efrîn'di. Kanada Demokratik Kürt Federasyonu eş başkanı Gürkan Ormangören görüşmede, Türk devletinin saldırılarının yoğunlaştığını ve yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Son olarak Avrin hastanesinin bombalandığını hatırlatan Ormangören, yaşananların uluslararası insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, Muhafazakar parti üyelerinden katliamları parlamentoda dile getirmesini talep etti. Ana muhalefet partisi lideri Andrew Scheer ise, Efrîn'de yaşananları yakından takip ettiklerini belirterek konuya ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

FLORANSA

İtalya'nın Floransa kentinde Kürdistanlılar ve İtalyan dostları ortak düzenledikleri yürüyüşte, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgalci saldırıları ve katliamı protesto etti. Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemde sık sık Efrîn direnişine destek sloganları atıldı. Katliamlara karşı uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösteren kitle, katliamların durdurulması için harekete geçme çağrısında bulundu.

ROMA

İşgalci Türk ordusunu protesto etmek amacıyla İtalya'nın başkenti Roma'da Ciwanên Azad tarafından eylem yapıldı. "Katil Erdoğan" ve "Efrîn yalnız değildir" sloganlarının atıldığı eylemde, Efrîn direnişinin her yere taşınacağı belirtildi.

Roma'da akşam saatlerinde ise Ciwanên Azad üyeleri eylem yaptı.

TORİNO

Torino Piazza Carlo Felice'de Kürt halkı ve dostları Türk devletinin katliamlarını protesto etmek için uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi. Avrupa'nın verdiği silahlarla Efrîn'de Kürtlerin katledilmesine tepki gösterilen eylemde, "Bijî YPG/YPJ", "Bijî Efrîn" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. Eylemde ayrıca Türk devletinin sivil katliamlarının anlatıldığı yüzlerce bildiri dağıtıldı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da faşizm ve ırkçılığa karşı çok sayıda sol örgütün yaptığı yürüyüşe Kürdistanlılar ve dostları da Efrîn'deki Türk faşizmini protesto etmek amacıyla katıldı. Saat 13.00'da Reselpark'da toplanan binlerce kişi ırkçılığa karşı pankart açarken, Kürdistanlılar da metrelerce uzunluktaki TEV-DEM bayrağı, YPG/YPJ bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini ve Efrîn'de katledilen sivillerin resimlerini taşıdı. Eylemde açıklama yapan Avusturyalı Anti faşist blok, Efrîn halkının yanında olduklarını belirtti. Kürdistanlı kurumlar adına konuşan YXK sözcüsü, Faşizmi yasamış halklar olarak Avrupa halklarının Efrîn'deki Türk faşizmine karşı daha fazla dayanışma içerisinde olması gerektiğini vurguladı. 30 yıl önce Halepçe'de kullanılan silahların Alman malı olduğunu belirten sözcü, bugün de Efrîn'deki Alman silahlarıyla katliam yapıldığını hatırlattı. Türk devletinin Efrîn'de savaş suçu işlediğini belirten sözcü Efrîn'le dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

TİROL

Avusturya'nın Tirol ve Voralberg eyaletlerinde Efrîn için yürüyüş organize edildi. Kürtler ve dostları Tirol'un Başkenti Innsbruck ve Voralberg'in Başkenti Brengez' de yaptıkları yürüyüşlerde sık sık, "Bijî berxwedana Efrînê", "Katil Erdogan", "Terörist Türkiye" sloganları attı. Innsbruck ve Bregenz kent merkezlerinde saat 15.00.'da başlayan yürüyüşler kentlerin en işlek caddelerinde yaklaşık 3 km sürdü.

GRAZ

Kürdistanlılar ve dostları Efrîn katliamını protesto etmek için Avusturya'nın Graz şehrinde de alanlara çıktı. Saat 15:00'da Griesplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve Avusturyalı dostları Hauptplaz'a kadar yürüdü. Yürüyüşte Avrupa'nın işgalci Türk devletine desteği kınandı. Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylem, "Türk ordusu Kürdistan'dan defol", "Terörist Erdoğan" ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganlarıyla sona erdi.

TRONDHEİM

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınamak amacıyla Norveç’in Trondheim kentinde düzenlenen eylemde Türk devleti ve ona bağlı çeteler protesto edildi. Saat 16.00'da Lerkandal şehir stadın önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, ellerinde “Efrîn yalnız değildir”, “Efrîn'de soykırımını durdurun”, “Efrîn'i koru” yazılı pankartlar ile Türk devletinin Efrîn'de sivillere yönelik yaptığı katliamları gösteren resimler taşıyarak soykırım saldırılarına tepki gösterdi. Efrîn Direnişiyle Dayanışma Platformu adına bir konuşma yapan Aso Amedyan, Türk devletinin ayrım gözetmeksizin Efrîn'i bombaladığına ve dün de Avrin hastanesini bombalayarak onlarca sivili katlettiğini belirtti. Eylem, "Bijî berxwedana Efrînê" sloganıyla sona erdi.

ULTRECHT

Türk devletinin Efrîn'e yönelik yaptığı işgal saldırısı ve yaptığı sivil katliamlar Hollanda'da protesto edildi. Utrecht kentinde Ciwanên Azad öncülüğünde saat 18:00'da Utrecht merkez central istasyonunda bir araya gelen kitle burada bir süre sivil itaatsizlik eylemi yaptı. Eyleme enternasyonalist gruplarda destek verdi. Eylemde yapılan açıklamada, Türk devletinin Efrîn'de yaptığı katliamlara ve işgale bir an önce son vermesi gerektiği belirtildi. Kent merkezine kadar yürüyen kitle burada eylemini sonlandırdı.