Türk sömürgeciliği ve işgalciliği AP'de tartışılacak

Türk devletinin başta Efrîn’e yönelik olmak üzere yürüttüğü işgal operasyonları, sömürgeci hevesleri ve Kürtlerin çözüm perspektiflerine ilişkin Avrupa Parlamentosu’nda bir konferans düzenlenecek.

Konferans, 28 Haziran günü yapılacak. Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Brüksel Kürt Enstitüsü, KURD-AKAD konferansa öncülük ediyor ancak, Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL), Yeşiller ve Sosyalist-Demokrat İlerici İttifak (S&D) da destekliyor.

KÜRTLERİN ÇÖZÜM VİZYONU

“Türkiye’nin Efrîn işgali” ve “Kürt akademileri Ortadoğu krizine demokratik çözüm için kendi vizyonlarını tartışacak” başlıkları altında organize edilen konferansta siyasetçiler, akademisyenler, hukukçular ve Kuzey Suriye Federasyonu temsilcileri konuşmacı olarak yer alacaklar.

09.30 ile 18.30 saatleri arasında yapılacak konferansın açılış konuşmalarını Norveçli EUTCC Başkanı Karieane Westrheim, Almanya’dan GUE/NGL Grubu Başkanı Gabi Zimmer, Avusturya’dan S&D Grubu Başkan Yardımcısı Josef Weidenholzer, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’ndan İsveçli Bodil Valero, Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (TBC) Grubu’ndan Hilde Vautmans ve Fransa’da Paris bölgesi (Ile-de-France) Meclis üyesi Julien Dray yapacak.

SÖMÜRGECİ HEVESLER

İlk bölümde Türkiye’nin “sömürgeci hevesleri” konu alınacak. Bu bölümde Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, avukat ve gazeteci Ferda Çetin ve Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed konuşmacı olarak yer alacak.

ULUSLARARASI TOPLUMUN SESSİZLİĞİ

İkinci oturum, “Türkiye’nin saldırıları karşısında uluslararası toplumun sessizliği ile AB’nin Türkiye ve Ortadoğu’daki çift taraflı ilişkileri” başlığı altında yapılacak.

Bu başlıkta söz alacaklar şöyle: S&D grubundan Portekizli parlamenter Ana Gomes, Avrupa Muhafazakar ve Reformcu Grubu Dışilişkileri Komitesinden Mark Demesmaeker, S&D grubundan Kıbrıslı Costas Mavrides, S&D grubundan Julie Ward, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakından Jean Lambert, GUE/NGL’den Martina Michels ve yine GUE/NGL’den Marie-Christine Vergiat.

DEMOKRATİKLEŞME İÇİN YENİ KOŞULLAR VE TEHLİKELER

Üçüncü oturumda “demokratikleşme için yeni koşullar, sorunlar ve tehlikeler” ele alınacak. Oturumun konuşmacıları şöyle: Almanya’dan Kurd-Akad’dan eğitim bilimcisi Eda Bektaş, Cambridge üniversitesi sosyoloji departmanından Thomas Jeffrey Milley, Amsterdam Üniversitesinden Hollandalı akademisyen Mariwan Kanie, İngiltere’de Sussex üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden Kamran Matin, Danimarka’da Roskilde üniversitesi teknoloji ve insani kalkınma öğrencisi Mustafa K. Topal, Hewlêr’de Selahaddin üniversitesi siyaset ve hukuk fakültesinden dr. Kamran Mentik, Almanya’da Bremen üniversitesi sosyal bilimlerden Münevver Azizoğlu-Bazan.

Son bölümde “bölünmüş bir Ortadoğu’da demokratik fırsatlar ve Kürtler” başlığı altında tartışma yürütülecek. Bu bölümde, Cambridge üniversitesi sosyoloji departmanından Dilar Dirik, Belçika’da KNK Yürütme Kurulu üyesi Refik Gefur ve Almanya bilim ve siyaset vakfı SWP’den dr. Arzu Yılmaz.