Türkiye’nin yargılanacağı mahkemeye ilişkin basın toplantısı

Fransa’nın başkenti Paris’te Türk devleti ve yöneticilerinin işlediği suçların yargılanacağı ‘Uluslararası Tribinal’e ilişkin bir basın toplantısı yapılacak.

Uluslararası Tribunal ya da diğer adıyla Kalıcı Halk Mahkemesi, 15-16 Mart tarihlerinde İş Borsası binasında toplanacak. Türk Cumhuriyeti ve resmi yetkilileri tarafından Kürt halkı ve örgütlerine karşı işlenen hak ihlalleri yargılanacak.

Duruşmaların başlamasından önce 13 Mart’ta bir basın toplantısı düzenlenecek. Maison du Barreau’da 14.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılacak toplantıya Kalıcı Halk Mahkemesi’nin Genel Sekreteri Gianni Tognoni, Paris Barosu eski Başkanı Christian Charriere-Bournazel, Paris Barosu Başkan Yardımcısı Basile Ader, Bertrand Russell Peace Vakfı’ndan Tony Simpson, Paris’te katledilen üç Kürt devrimcinin ailelerinin avukatı Antoine Comte, Uluslararası Demokratik Avukatlar Derneği Genel Sekreteri Jan Fermon ve Fransız milletvekili Paul Molac katılacak. Toplantının mederatörlüğünü gazeteci Heval Arslan yapacak.

Amerika’nın Vietnam’daki savaş suçlarını yargılayan Russell Mahkemesi’ni temel alan Kalıcı Halk Mahkemesi, o dönemden bu yana dünya genelinde devletler tarafından işlenen çok sayıda suç dosyasını onu aldı.

Geçen yıl Myanmar’da Rohingyalara karşı işlenen suçlar için toplanan mahkeme, 44’üncü oturumunu Türk devleti ve yetkililerinin Kürtlere karşı işlediği suçlara ayırıyor. Temel olarak yakın dönemde işlenen ağır savaş suçlarının ele alınacağı mahkemede, Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana işlenen suçlar da tanıklardan dinlenecek.

Sur, Cizre ve Şırnak’ta katledilen siviller, yıkılan mahalleler ve Paris’te 2013 yılında üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesi yargılama konusu olacak. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sanıkların başında geliyor. Ordu komutanları, diğer bir çok hükümet yetkilisi ve istihbarat şefi de yargılananlar arasında.

Mahkemeyi 40 dolayında uluslararası kurum ve 300 dolayında şahsiyet destekliyor. 7 yargıcının yöneteceği mahkemede ayrıca 30 ila 50 kişilik bir izleme heyeti olacak. Mahkeme kararını iki ay sonra Mayıs ayında açıklayacak. Bu amaçla Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda bir basın toplantısı yapılacak.

Mahkemeye şimdiye kadar çok sayıda tanınmış kişi, destek mesajı verdi. Mahkemenin kendi internet sitesi (http://tribunal-turquie-kurdes.org) ve YouTube kanalı var.