‘Türkiye işgaline karşı Kürdistan’ı savunalım’ yürüyüşçüleri: Mücadele sürecek

“Türkiye İşgaline Karşı Kürdistan'ı Savunalım” şiarı ile Defend Kurdistan’ın İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre kentine düzenlenen uzun yürüyüşe katılan Kürdistanlılar “Özgürlüğümüzü çalmak isteyenlere karşı mücadele yürüteceğiz” dedi.

KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus, KNK üyesi Ali Matur, siyasetçi Faysal Sarıyıldız, Hozan Şemdin MLKP temsilcisi Hüseyin Yeter, Kürdistanlı Mehmet Göksungur ile barış annesi Zahide Efrîn, 3 günlük uzun yürüyüşün amacına ilişkin ANF’ye konuştu.

KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamus: Bu eyleme Kürdistan’ın dört parçasından demokrat, şahsiyet Avrupa’dan insanlar katıldı. 100 yıl önce Lozan’da bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile Kürdistan 4 parçaya bölündü. Bu anlaşma Kürt halkının iradesi olmadan, katılmadan imzalandı. Biz Kürt ve uluslararası güçlere ‘Kürtler bunun sonuçlarından memnun değil’ mesajını tek sek, tek güç olarak, ulusal bir duruş, yurtseverlik duruşu ile anlatmak istiyoruz.

KNK üyesi Ali Matur: Yürüyüşümüz ikinci gününde. Lozan’da dün başladı ve Lozan Kürdistan’ın dört parçaya bölündüğü yerdir. Bununla, Kürt halkını, Kürdistan’ı yok etmek istediler. Şu anda sömürgeciler aynı şekilde Kürdistan’ı sömürüyor. Türk devleti Güney Kürdistan’ı da işgal etmek istiyor. Bahanesi de PKK gerillasına karşı “mücadele”. Mesele bu değil, mesele Kürdistan’ın işgal edilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Biz de buna karşı mücadele ettik, edeceğiz. Bu yürüyüş de Kürtlerin mücadele ettiğini, işgalcilerin Kürdistan’ı yok etmesine izin vermeyeceğimizdir.

Siyasetçi Faysal Sarıyıldız: Kürtler yıllardır, uzun yürüyüşler, büyük yürüyüşler düzenliyor. Burada 100 önce bir anlaşma imzalandı. O günden itibaren Kürtlerin katliama maruz kalmadığı, felaket yaşamadığı gün yoktur. Kürtler de 40-50 yıldır buna karşı mücadele ediyor. Büyük bedeller de verildi. Türk devleti, Lozan Antlaşmasını başka bir yöntemle 100 yıl daha uzatmak istiyor. Türk devleti 100 yıldır, şantaj politikası ile yaşamını sürdürüyor ve sürdürmeye devam etmek istiyor. Kürt halkını boğmak için faşizan politikalar uyguluyor. Avrupa’ya baskı yapmak amacıyla eylemimiz çok önemli.

Barış Annesi Zahide Efrîn: Zulme, işkenceye karşı bütün anneler olarak işgal saldırılarına karşı direniyoruz. Kürt halkı sivil bir halk, savaş istemiyoruz, selamet, adalet ve demokrasi istiyoruz.

Biz adalet istiyoruz, Önder Apo’nun düşünceleri ile büyümüşüz, terbiye olmuşuz. Özgürlüğümüzü çalmak isteyenlere karşı da mücadele yürüteceğiz. Uluslararası güçler, adalet ve hukuk kurumları, Türkiye, İran, Suriye ve Irak hükümetini Kürt halkına saldırtıyor. Bu kabul edilemez. Biz Önder Apo’nun özgürlüğünü, bütün tutsakların özgürlüğünü istiyoruz.

Hozan Şemdin: 10 Temmuz’da Lozan kentinden eylemimize başladık ve Cenevre’ye doğru yürüyoruz. Yüzlerce kişi bu yürüyüşe katılıyor. 12 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Merkezi’nde eylemimizi sonuçlandıracağız ve mesajımızı vereceğiz. Kürdistan burada 4 parça oldu, bunu kabul etmediğimizi dile getireceğiz.

MLKP Temsilcisi Hüseyin Yeter: Lozan’ın 100’üncü yıldönümünde böylesi bir yürüyüş düzenliyoruz. Lozan Kürdistan 4 parçaya bölündü. Aradan yüzyıl geçti, ama emperyalist güçlerin bu tutumları devam ediyor. Yaşadığımız süreçte, tarih, mücadele, 40 yıllık gerilla mücadelesi, Kürt özgürlük mücadelesi, Kürt ulusal, siyasal statü, dil ve kültür haklarının da ancak bu mücadeleler ve zamana yayılmış kavgalarla elde edileceğini gösteriyor. Aynı zamanda özgürlüğe giden yolda taşların döşenmesidir direnişidir. Bu eylemimiz de onun bir parçasıdır.

Mehmet Göksungur: 3 günlük uzun yürüyüş var, yarın Cenevre’de BM önünde kitlesel bir miting ile yürüyüş sonlandırılacak. Daha çok katılım bekliyoruz.