Ural kenti Çelyabînsk'te Şengal katliamı protesto edildi

Türk devletinin Şengal’de 15 Ağustos günü düzenlediği suikast, Rusya'nın Çelyabînsk kentinde protesto edildi.

Çelyabînsk kentinde yaşayan Êzidî topluluğu, Şengal’e yapılan saldırıyı kınadı. Toplumun önde gelenleri suikast sonucu şehit edilen Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zekî Şengalî’nin ölümünü büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını ve bu şahadetin Êzidî toplumu için büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi.

Toplantıda Êzîdxan kongresinin Çelyabînsk bölgesi sorumlusu ve KNK üyesi Sevdîne Azad, Êzîdxan kongresinin üyesi Torine Mecit ve Êzîdxan kongresinin yürütme üyesi Feyate Usiv birer konuşma yaptılar.

Êzîdxan Kongresi Çelyabînsk bölgesi sorumlusu ve KNK üyesi Sevdine Azad konuşmasında Türk faşist devletinin bir kez daha Kürtlere saldırdığını ve bu saldırı sonucu Êzidîlerin Mamı olan Zekî Şengalî’n şehadete ulaştığını dile getirdi. Azad, “Rusya’nın Çelyabînsk bölgesinde yaşayan Êzidî topluluğu olarak ve Çelyabinsk Êzîdxan üyeleri olarak Mam Zeki’nin ailesine ve tüm Kürt halkına baş sağlığı diliyoruz. Kürt düşmanları ve özelikle de Türk devleti Zeki Şengalî’nin şehadetiyle mücadelenin tökezleyeceğini sanmasın” dedi.

“Türk devleti ve onun ortağı-işbirlikçisi olan ihanetçi Barzani ailesi bilsin ki Mam Zeki’nin kanı yerde kalmayacak” diyen Azad, Mam Zeki’nin intikamı alınacağını vurguladı.

Azad konuşmasının devamında, Mam Zeki’nin Kürdistan kurtuluş mücadelesinde 40 yılık emek sahibi olduğunu ve bu 40 yılık mücadele hayatında hep özveriyle ve fedakârlıkla mücadele ettiğini söyledi.

Azad, Zekî Şengalî’nin özelikle de son yılardaki Şengal için verdiği mücadelede çok iyi tanınan saygı ve sevgiyle anılar bir lider olduğunu söyleyerek Êzidî toplumun parçalı olmasına rağmen herkesin Şengalî’ye karşı büyük saygı duyduğunu dile getirdi. Şengalî’nin Şengal katliamınındın bu yana geçen 4 yıllık mücadele surecinde Êzidîlerin birliğini oluşturmaya başardığını ve bundan dolayı da Kürt halkının düşmanları tarafından hedef haline getirildiğini vurguladı.

Azad, Şengalî’nin ilk defan Êzidî topluluğu arasındaki ayrımcılığı ve düşmanlıklara karşı başarı elde ettiğini ve Êzidîlerin öz savunma ve özyönetimini örgütleyerek büyük başarılar elde etmesini sağladığını söyledi. Êzidî düşmanlarının Êzidîlerin arasına ektiği düşmanlıkları yendiğini ve Önder Apo’nun felsefesi ve ideolojisiyle Şengal’de son dört yılda büyük yenilikler başardığını söyleyen Azad bu nedenlerden dolayı da Kürt düşmanlarının Êzidîlerin liderini hedef aldığını dile getirdi. Ama Kürt düşmanları bilsinler ki her bir şehidin yerine onlarcası doldurduğunu, Kürt halkını ve özelikle de Êzidî toplumunu düşmanlara cevap vermeye çağırdığını ifade eden Azad bu soykırıma bu ihanete güçlü bir şekilde cevap verilmesi gerektiğini ifade etti.

Azad, Kürt halkını birlik olmaya, şehitlerin izinden gitmeye ve mücadelelerini sonuna kadar devam etmeye çağırdı ve tekrar Şengalî’nin ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diledi.