Viyana Belediye Meclisi Kobanê Davası kararlarına net tavır alacak

Yeşiller Partisi milletvekillerinin Viyana Belediye Meclisi’nden “Kobanê tutsakları”nın serbest bırakılmasını savunmasını ve Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı net bir tavır almasını talep ettiği karar önergesi kabul edildi.

KOBANÊ SİYASİ SOYKIRIM DAVASI

Viyana Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi milletvekilleri Berivan Aslan, Heidemarie Sequenz ve Nikolaus Kunrath, Türk devletinin siyasetçilere ağır cezalar verilmesine karşı, “Türk keyfi adaletinin kınanması ve Türkiye'deki demokratik hakların desteklenmesi"ne ilişkin Viyana Belediye Meclisi’ne önerge sundu. Önerge, Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.

Önergede, Türkiye'de son dönemde yaşanan olayların, özellikle aralarında Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanlarının da bulunduğu çok sayıda muhalifin ağır hapis cezalarına çarptırıldığı Kobanê Davası’nın, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerinin açık bir ihlali olduğuna dikkat çekildi. Önergede “Siyasi amaçlı Kobanê davası hukukun üstünlüğünü ihlal etmekte ve Erdoğan rejiminin tam keyfiliğini ve yargının siyasi iktidar tarafından araçsallaştırıldığını göstermektedir” denildi.

Türkiye’deki yazarlar, gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve avukatların da “terörist” faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla suçlanıp yargılandıklarına dikkat çekilen önergede “Örneğin yazar Aslı Erdoğan yeni bir davayla karşı karşıya. Son olarak Avusturya vatandaşı Mehmet Ali Çankaya Türkiye'de tutuklandı. Türkiye'nin güneydoğusunda ordu tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini haberleştiren serbest gazeteci Ruşen Takva da bu durumdan etkilenmiştir. Deniz Yücel, Can Dündar ya da Pınar Selek gibi çok sayıda tanınmış ismin yanı sıra Türkiye'de binlerce kişi bu durumdan etkilenmektedir” ifadelerine yer verildi.

Önergenin sonunda “bu keyfi adalete karşı durmak ve Türkiye'deki mağdur muhalefet üyeleri ve aktivistlerle dayanışma göstermek ahlaki görevimizdir” denilerek, Viyana Belediye Meclisi İç Tüzüğü'nün 27 (4) maddesi uyarınca, yeşiller parti üyeleri Berivan Aslan, Heidemarie Sequenz ve Nikolaus Kunrath karar önergesini sundukları ifade edildi.

Mecliste üyeleri bulunan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi, Avusturya Halk Partisi, Yeni Avusturya ve Liberal Forum, Avusturya Özgürlük Partisi ve Yeşiller partileri tarafından oybirliğiyle kabul edilen karar önergesi şöyle: “Viyana Belediye Meclisi, Türkiye'deki siyasi tutuklularla dayanışma içinde olduğunu ifade eder ve Federal Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Bakanı'ndan bu kişilerin serbest bırakılmasını savunmasını ve bu insan hakları ihlallerine karşı net bir tavır almasını talep eder.”