GÖRÜNTÜLÜ

Viyana ve Graz'da binler Newroz’u kutladı

Başkent Viyana ve Graz'da düzenlenen Newroz etkinliğinde binler. “Bijî Serok Apo” diye haykırarak “Önder Apo’ya özgürlük, Kurdistan’a statü” talebinde bulundu.

VİYANA'DA NEWROZ KUTLAMASI

Avusturya’nın başkenti Viyana ile Graz kentinde binler, Newroz’u kutladı.

VİYANA

Viyana ve çevre kentlerde yaşayan Kurdistanlılar, Newroz'u kutlamak için Gasometer salonunda bir araya geldi. Salon, YPJ ve YPG flamaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle donatıldı.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildikten sonra Newroz’un tarihçesi ve Kürt halkı için önemi anlatıldı. Avesta Kadın Meclisi Üyesi Nurcan Güleryüz bir konuşma yaparak, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tüm Kurdistan halkının Newroz’unu kutladı. Nurcan Güleryüz, “Bizler bugün Önder Apo’nun büyük çabası ve yoğunlaşması sonucu başlayan kadın özgürlük mücadelesinin Newroz’unu kutluyoruz. Gerilladan gelen müjdeli haber ile bu Newroz’un anlamı daha farklı. Bu yıl Önder Apo’nun özgürlük yılı olsun” dedi. Nurcan Güleryüz’ün konuşması “Jin Jiyan Azadî sloganı ve alkışlarla karşılandı.

Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek ise herkesin Newroz’unu kutlayarak, Kürt halkının daha da güçleneceğini dile getirdi. Konuşmalardan sonra Sanatçı Delîl Xidir ezgileri ile sahne aldı.
Ardından Demokratik Birlik Partisi (PYD) Temsilcisi Mizgîn Ahmed sözü aldı. Kimsenin Türk devletinin özel savaş politikalarına kanmamasını isteyen Mizgîn Ahmed, şunları söyledi: “Devlet diyor ki Rojava’da insan kalmadı. Hayır, öyle değil; milyonlar Rojava’da ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyor. Biz korkmuyoruz. Herkes Önder Apo etrafında kenetlenmeli, herkes önderine sahip çıkmalı. Kimse yalan ve yanlış haberlere kanmasın. Faşist Türk devletinin özel savaş politikalarına kimse kanmasın. Bu vesileyle başta Önder Apo olmak üzere dağdaki özgürlük savaşçılarının, zindandaki yoldaşların, barış annelerinin ve Kürt halkının Newroz’unu en içten dileklerimle kutluyorum.”

Kutlamada Defend Kurdistan’ın videolu mesajı halka gösterildi, bir de Newroz’a ilişkin sinevizyon izletildi.

Sahneye çıkan Hîvron, Nûarîn, Bengîn Agirî ve Bajar, şarkılarıyla halkı coşturdu. Kurdistanlılar, giydikleri yöresel kıyafetlerle zılgıt çekerek halaya durdu.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde Newroz yüksek bir katılım ve coşkuyla kutlandı. Puchstrasse'de yapılan kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan hamle selamlanarak, Kürt sorununun çözümü talebi yinelendi.

Newroz şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından program başladı.

Kutlamada sırayla Ahmet Elban grubu, Koma Dem ve Şivan Perwer sahne aldı. Şivan Perwer Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yıldır zindanda direndiğine dikkat çekerek,Kürt halkının her yerde önderi için ses olması gerektiğini söyledi. Nelson Mandela’nın özgürlüğü için yapılan çalışmaların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için de yapılmasının önemine dikkat çeken Şivan Perwer, bu bağlamda başlatılan son hamlenin güçlü bir şekilde sahiplenilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de siyasi süreç üzerine yaptığı konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Kürt halkının ve gerillanın bayramını kutladı. Aynı şekilde Kürt ulusal birliği ve ihanet çizgisi konularında  güçlü mesajlar verdi.

Kutlama, Koma Dem'in yaptığı müzik eşliğinde çekilen halaylar ile sona erdi.

Avusturya’daki Newroz etkinlikleri, Linz ve Innsbruck kentlerinde bugün yapılacak kutlamalarla son bulacak.