Viyana’da Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana Dom Kilisesi’nin bulunduğu Stephansplatz'da saat 13:00 ile 15:00 arası Avusturya Alevi kültür Merkezinin organizesi ile gerçekleştirilen anma Seyit Rıza şahsında Dersim’de katledilenler anısına bir dakikalık saygı ile başladı.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının yanı sıra Dersim’de katliama uğrayan Dersimlilere ait poster ve pankartların da taşındığı anmada kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

Avusturya Kültür Merkezi adına konuşan Serhat Munzur, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 82’inci yılında Seyit Rıza’nın, “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim. Bu bana dert oldu. Sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun' sözleriyle başladı. Türkiye devletinin Dersim’de Alevilere yaptığı katliamlar sebebi ile Dersim halkı başta olmak üzere bütün Kürdistan halkından özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Avusturya Alevi Kültür Merkezi temsilcisi, diğer kurum temsilcileri, katledilenleri anarken, yaşananların uluslararası platformlarda 'soykırım' olarak tanınmasını, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını, Türk devletinin soykırıma ait gizli belgeleri paylaşılması taleplerini dile getirdi.