Bu yılki Newroz'da Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü haykıracağız

Frankfurt Newroz Tertip Komitesi Üyesi Kerem Gök, "Bu yılki Newroz Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün haykırılacağı bir etkinlik olacak" dedi.

ALMANYA'DA NEWROZ KUTLAMASI

Almanya merkezi Newroz etkinliği bu sene de Frankfurt’taki Rebstockpark’ta 23 Mart günü gerçekleştirilecek. 

Newroz'un kutlandığı güne kadar katılımın büyütülmesi içim çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Newroz Tertip Komitesi Üyesi Kerem Gök, pratik sahanın yanı sıra dijital medyada da herkesin Newroz’a katılımı için çağrıların yapılmasını istedi.

Newroz kutlaması için konumu nedeniyle Frankfurt’un en iyi seçenek olduğunu da kaydeden Gök, “Frankfurt Almanya’nın ortasında ve ulaşımı en rahat kent, bunun yanında park problemimiz yok. Binlerce aracın rahatlıkla araçlarıyla gelip park edebileceği alanımız var” dedi.

Bu yılki Newroz kutlamasının diğerlerinden çok daha farklı olacağını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan hamle çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gök, “10 Ekim Dünya Öcalan’a Özgürlük Gününde, uluslararası alanda tanınmış filozofların, siyasetçilerin, yazarların, avukatların, sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları açıklamalar ile "Abdullah Öcalana’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi başlatıldı. Bu yılki Newroz da bu hamle kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki Özgürlüğünün haykırılacağı bir etkinlik olacak. Bu yıl Newroz sloganımız da ‘’Newroz Özgürlüktür, Özgürlüğün Özgürlüğümüzdür” sloganı ile gerçekleştirilecek dedi.

KURDISTAN’IN RENKLERİ OLACAK

“Newroz bizler için ulusal bir bayramdır. Bu nedenle Newroz planlamaları yaparken de ulusal birlik temelinde, ulusal konsept olarak ele aldık” diyen Kerem Gök, ‘’Bu nedenle Kurdistan’da yaşayan sanatçılar hatta Rusya’da yaşayan sanatçıları da bir araya getirdik. Yani bir partinin ya da bir kurumun çalışması olarak değil, ulusal bilinçle Kurdistan’ın tüm renklerini, tüm özelliklerini, çeşitliliğini hatta zenginliklerini bir araya getirmeye çalıştık. Newroz alanında Kurdistan’ın renkleri olacak, Kurdistan’ın zenginlikleri stantlara da yansıyacak” dedi.  

Gök’ün verdiği bilgilere göre alanda Kürt kültürünün yansıtıldığı Kona Reş (Kıl Çadır), meşk, destar (el değirmeni) gibi metaryallerin olduğu dengbêjler platformu oluşturulacak. Stantlarda kitaplardan yöresel kıyafetlere, yöresel yemeklerden vegan yiyeceklere, sıcak ve soğuk içeceklere her şey olacak. Çocuklara özgün oyun alanları oluşturulacak. Kitap stantlarında yazarlar okurlarıyla buluşacak, kitaplar imzalanacak.

NEWROZ DİRENİŞTİR

Kerem Gök, bu yılki Newroz’da verilecek mesajlara ilişkin ise şunları belirtti: “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 25 yıldır tecrit altındadır. Son 3 yıldır mutlak tecrit sistemi, sistematik işkenceye dönüşmüş durumdadır. Bu yılki Newroz Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm hamlesi kapsamında yapıldığından tarihi öneme sahiptir. Newroz sadece bir bayram değil aslında varlığına sahip çıkma, zulme başkaldırma, diriliş bayramıdır. Özelde Kürt halkının genelde halkların Newroz’da vereceği mesaj, hem Alman devletinin kriminalizasyon politikaları hem de Türk devletinin soykırım politikalarına cevap olacaktır. Avrupa devletlerinin Kürtlerin özgürlük ve statü taleplerini görmesi ve bir yüzyıl daha esaret altında yaşamayacaklarını göstermek istiyoruz. Bizim mücadelemiz, özgürlüğümüzü sağlayana dek devam edecektir” dedi.

KÜRTLER ÇIKARLARA KURBAN EDİLMEMELİ

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök son olarak şunları ifade etti:  “Başta Alman devleti olmak üzere Avrupa devletlerinin Kürt meselesine ilişkin tavırlarının değişmesi gerekiyor. Devletler arası ilişkilerin, çıkar ilişkilerinin kurbanı Kürtler olmamalıdır. Yüz yıllık soykırım gerçekliği var, bugüne kadar tavır ortaya konulmadığından kaynaklı sonuç alınmadı. Bir an önce Kürt meselesinde Türk devletinin istediği düzeyde değil, realiteyi görerek çözüm üretici bir perspektifle bakılmalıdır. Demokratik Alman kamuoyunu da Newroz’a bekliyoruz. Kürt halkının haklı taleplerine sahip çıkılması gerekliliğini vurguluyoruz. Kürtlere çağrımız da şu yönlü, hem fiziki hem de kültürel soykırıma karşı alanlarda sesimizi yükseltmeliyiz.”