YXK, Rıfat Çelebi'yi andı: Devrimci ruhunu takip edelim

YXK, yaşamını yitiren Rıfat Çelebi'yi anarak, "Rıfat ve Hüseyin Çelebi’nin mücadelesini sürdürmek ve onların devrimci ruhunu takip etmek sorumluluğumuzdur" dedi.

Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK) Koordinasyonu, YXK’nin kurucusu Hüseyin Çelebi’nin babası Rıfat Çelebi’nin vefatına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Çelebi'nin "86 yaşındayım ve mezara kadar bu mücadelede yer alacağım. Siz de kendinize ‘ben kimim' diye sorun. Kimliğinize, dilinize sahip çıkın" sözleri hatırlatılarak, şöyle denildi:

"YXK’nin kurucusu Şehit Hüseyin Çelebi’nin babası, uzun bir tedavi sürecinin ardından 21 Mayıs 2023 Pazar günü Nürnberg’de vefat etti. Biz YXK öğrencileri derin üzüntü duyuyor ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Kürt toplumunun önemli bir üyesinin kaybı hepimizi derinden etkilemektedir.

'DİASPORANIN DEVRİMCİ ÖNCÜLERİNDEN'

Rıfat Çelebi sadece Hüseyin Çelebi’nin babası değil, aynı zamanda diasporanın devrimci öncülerindendi. Çocuk yaşta ailesiyle birlikte 1938 Dersim katliamından kaçarak İstanbul’a gelmiş ve daha sonra ailesiyle birlikte Hamburg’a göç etmiştir. Özgürlük hareketiyle yakından ilişkiliydi ve Almanya’da Kürt örgütlenmesine öncülük etti. Özgürlük hareketinin kuruluşundan önce, 1970’lerde 167 Kürt’ün Irak’a teslim edilmesini protesto etmek amacıyla Hamburg’da Kürtler için ilk dayanışma gösterisini düzenledi. Gösteride Rıfat Çelebi, bir aile dostu ve 7 yaşındaki Hüseyin Çelebi vardı. Bugün bu gösterilere katılanların sayısı binleri buluyor. Rıfat Çelebi daha sonra 1990’larda Kürdistan Ulusal Kongresi’ne (KNK) seçildi. Oğlunun şehadetinden sonra, bugün hala aktif olarak çalışan Kürt yardım kuruluşu Heyva Sor a Kurdistanê'nin kurulmasına yardımcı oldu. Bunun ne kadar başarılı bi çalışma olduğunu Kürdistan, Suriye ve Türkiye’deki deprem sırasında görmek mümkündü.

Almanya’da yaşayan ve Önder APO ile şahsen tanışma fırsatı bulan az sayıdaki Kürt’ten biriydi. Yaşlılığında bile Hüseyin-Çelebi edebiyat etkinliğine katılmak ve biz öğrencilerle iletişim kurmak için her zaman çaba gösterdi. Biz öğrenciler onun sıcakkanlılığından ve Kürt özgürlük mücadelesine olan yakınlığından çok etkilendik.

Rıfat Çelebi YXK’nin oluşumunda önemli bir rol oynadı, çünkü daha sonra YXK’yi kuracak olan oğlu Hüseyin Çelebi’yi genç yaşta politize etti ve böylece Kürt öğrencilere ideolojik eğitim için bir temas noktası sağladı. Rıfat Çelebi bu direniş mücadelesine sonuna kadar katılmış ve verdiği sözü tutmuştur. Bu sözlerin gereğini yerine getirmek, kimliğimize ve dilimize sahip çıkmak bizim de sorumluluğumuzdur.

Rıfat ve Hüseyin Çelebi’nin mücadelesini sürdürmek ve onların devrimci ruhunu takip etmek YXK olarak bizim sorumluluğumuzdur."