Zürih Üniversitesi Efrîn için yürüdü: Sessiz kalmayacağız!

Zürih Üniversitesi öğrencileri Türk devletinin Efrîn’i işgaline tepki göstermek için yürüdü. Yüzlerce öğrenci ve öğretim görevlisinin katılımıyla üniversiteden Türk konsolosluğuna gerçekleştirilen yürüyüşte, “İşgale sessiz kalmayacağız” mesajı verildi.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’i işgaline dönük halklar nezdinde uluslararası alandan tepkiler yükselmeye devam ediyor. Zürih Üniversitesi UNİ VON UNTEN adlı öğrenci derneğinin “Defend Afrin” (Efrîn’i savun) çağrısıyla Efrîn ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Çağrı kapsamında bir araya gelen yüzlerce öğrenci ve öğretim görevlisi, gerçekleştirdikleri yürüyüşle Türk devletinin Efrîn’i işgaline tepki göstererek, işgale sessiz kalmayacaklarının mesajını verdi. Eylem öncesinde üniversitenin kantinine dev “Rojava’yı savun” pankartı asılırken, Zürih üniversitesi öğrencileri gün boyunca Efrîn için ayaktaydı.

‘YAŞASIN HAKLARIN ORTAK MÜCADELESİ’

İlk olarak Zürih Üniversitesi ana binası içerinde toplanan yüzlerce öğrenci buradan Zürih ETH Üniversitesine kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Almanca yazılı “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Efrîn için dayanışma ve direniş”, “Efrîn’i savun”, “Erdoğan terörizmini durdurun”, “Yaşasın Rojava” dev pankartları taşıyan öğrenciler, sık sık “Türk askeri Kürdistan’dan defol”, “Avrupa finansa ediyor Türkiye katlediyor”, “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Yaşasın halkların ortak mücadelesi” sloganları attı.

Yüzlerce öğrencinin katılımıyla üniversite içerisinde gerçekleştirilen görkemli yürüyüş, büyük bir ilgi ile karşılanırken öğrenciler üniversitenin duvarlarına Efrîn ile dayanışma mesajları yazdı.

‘İŞGALE SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

Yürüyüşün ardından Zürih ETH Üniversitesi bahçesinde yapılan ortak açıklamada, Türk devletinin Efrîn’i işgaline sert tepki gösterildi. Zürih üniversitesi öğrencileri olarak işgali asla kabul etmeyeceklerinin ifade edildiği açıklamada, Kürt halkıyla uluslararası dayanışmanın her alanda daha da büyütülmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

‘ROJAVA DEVRİMİ BİZE UMUT OLDU’

Rojava devriminin dünya devrim hareketlerine umut olduğunu ifade edilen açıklamada, “Efrîn’de sadece Kürtlere karşı bir saldırı yapılmıyor. Efrîn’de aynı zamanda dünya halklarının geleceğine dönük bir saldırı gerçekleştiriliyor. Bundan kaynaklı bizler Kürt halkıyla dayanışmayı daha da büyüteceğiz” denildi.

‘SAVAŞIN ORTAĞISINIZ BUNA SON VERİN’

İsviçre’nin Ortadoğu ve Türkiye’ye yaptığı silah satışı ile bir anlamda Efrîn’deki savaşta yer alındığına dikkat çekilen açıklamada, “Zürih üniversiteleri, silah sanayilerine projelerle katkı sunuyor. Nasıl ki İsviçre ve Avrupa silah satarak savaşa ortak oluyorsa, Zürih üniversiteleri de silah sanayilerine sundukları projelerle savaşa destek vererek bir anlamda yaşananların sorumlusu haline geliyor” denildi.

Türkiye’nin NATO ile olan bağına değinilen açıklamada, Avrupa ve İsviçre’nin Türk devletine silah satışına son vermesi gerektiği istenildi.

TÜRK KONSOLOSLUĞUNA YÜRÜDÜLER

Yapılan açıklamanın ardından yüzlerce öğrenci, üniversiteden Zürih Türk konsolosluğuna kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Türk konsolosluğu önünde polisin yoğun güvenlik önlemleri altında bir açıklama gerçekleştiren öğrenciler, Türk devletinin Efrîn’den bir an önce çekilmesini talep etti.