Zürih’te Rojava Devrimi etkinlikleri

Rojava Devrimi'nin 10'uncu yılı kapsamında İsviçre'nin Zürih kentinde nisan ayında startı verilen etkinlikler serisi devam ediyor.

Cumartesi günü Zürih Rojava Komitesi tarafından düzenlenen etkinlikte Avrupa Kürdistanlı Öğrenciler Derneği'nin şehit düşen öncülerinden yazar Hüseyin Çelebi ile RAF militanı Christa Eckes'in 1988 yılından başlayarak cezaevinde birbirlerine direnişlerini aktardığı mektuplarından yola çıkarak oluşturulan "Briefwechsel" kitabının tanıtımı yapıldı.

Kendisi de o dönem RAF (Kızıl Ordu Fraksiyonu) davasından yargılanan kitabın editörü Gisela Briefwechsel de etkinliğe katıldı.

Briefwechsel, Hüseyin Çelebi ve Christa Eckes'in yazışmalarına  ilişkin anılarını aktardı.

Kitapta alıntıların aktarıldığı etkinlikte enternasyonal devrimci dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

PKK yasağının başlangıcı olarak değerlendirilen Düsseldorf davasına da dikkat çekilen etkinlikte PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan'ın Hüseyin Çelebi’ye ilişkin kitapta yer alan yazısı da aktarıldı.

1980'lerin sonu, dünya çapında devrimci siyasetin koşullarını temelden değiştiren ekonomik ve siyasi çalkantılar dönemiydi.  Bu dönemde onlarca Kürt aktivist yargılandı.  Hüseyin Çelebi de onlardan biriydi.  İki yıl hapis yattıktan sonra 1990 yılında serbest bırakıldı ve gerillaya katılmak üzere Kürdistan'a geçti. 

Christa Eckes de uzun zaman hapiste kaldı.  1973'te RAF'a katıldı ve 1984'te ikinci kez tutuklandı. 

"Briefwechsel" kitabında iki tutsak arasındaki yazışmalar, 1989'da RAF, tutsakların açlık grevi ve daha sonraki PKK yasağına götüren Düsseldorf davasına tanıklık ediyor.

Rojava Komitesi, 10'uncu yıl etkinlikleri serisine ekim ayında devam edeceklerini belirtiyor.