Çin Ay’ın karanlık yüzüne sonda indirdi

Çin, uzaya yönelik keşif tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Ay’ın karanlık yüzüne bir sonda indirmeyi başardı.

Çin Ulusal Uzay Kurumu, Chang'e-4 adı verilen sondanın, saat 02.26’da Ay’ın güney kutbu yakınındaki Von Karman kraterinde yer alan bir alana “yumuşak iniş” yaptığını açıkladı.

Uzay sondası, Siçuan eyaletindeki Xichang üssünde Aralık ayında fırlatılmıştı. Yetkililer Chang’e-4’ün bir iniş aracı ve keşif robotundan oluştuğunu bildirdi.

Daha önce Ay’ın karanlık yüzü uydular vasıtasıyla gözlemlemişti ancak ilk kez bir uzay sondası sözkonusu bölgeye iniş yapıyor.

Ay, Dünya ile aynı ritimde kendi etrafında 29 buçuk günde tam bir dönüş yapıyor. Bu durum, Ay’ın yarısının neden İnsan gözüyle görünmediğine açıklık getiriyor.

Çin Ulusal Uzay Kurumu, Chang’e-4’ün iniş yapması ile birlikte Ay’ın karanlık yüzündeki gizemin de ortadan kalktığı ve Ay’ın keşfinde yeni bir sayfa açtığını kaydetti.

Uzay sondası, Ay’ın karanlık yüzündeki toprağı ve mineral bileşimini incelemenin yanısıra, nötron emisyonlarını ölçmeyi amaçlıyor.

Chang’e-4, Ay’ın karanlık yüzüne ilişkin yakın mesafeden çekilmiş ilk görüntüleri de gönderdi. Yeni Çin ajansı, Ay’ın yüzeyindeki bir kraterin renkli fotoğrafını yayınladı.

SAVAŞI UZAYA MI TAŞIYACAKLAR?

Çin yönetimi, Ay’ın keşfinde büyük bir rol oynamak ve 2030 yılına kadar ABD ile Rusya’nın yanında büyük bir uzay gücü olmak istiyor. Çin bu yıl içerisinde kendi uzay istasyonunu da inşa etmeyi planlıyor.

2003 yılında uzaya insan gönderen Çin, böylece eski Sovyetler Birliği ve ABD’den sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke olmuştu.

ABD yönetimi, Pekin’i uzaydaki faaliyetlerini diğer ülkelerin uydularına karşı bir gelişme olarak endişe ile karşılıyor. Uzay programının tamamen barışçıl olduğunu savunan Çin yönetimi, tıpkı ABD gibi uydu karşıtı bir çok füze denemesi yaptı.

Donald Trump yönetimi 2020 yılına kadar yeni bir uzay gücü kurulacağını açıkladı. Bazı uzmanlar, uzayın bir çatışma alanı haline getirilmesinden endişe ediyor.

Amerikan Uzay Ajansı Nasa da 2022 yılına kadar Ay’ın etrafında yörüngede bir uzay laboratuvarı kurmayı planlıyor. Bu laboratuvar, Güneş Sistemi’nin uzak kısımlarına yapılacak seferler için bir durak görevi görecek.