İnsanlığın ilk beşiği gerçekten Doğu Afrika mı?

Arkeologlar, Doğu Afrika’nın insanlığı ilk beşiği olduğu yönündeki fikri zan altında bırakan bir keşifte bulundu. Cezayir’de 2.4 milyon yıl öncesine ait yontulmuş taşlar ortaya çıktı.

Başkent Cezayir’in 300 kilometre doğusundaki Setif’te yontulmuş kalkerden yassı çakıllar ve çakmaktaşları bulundu.

Aralarında Cezayirli bilim insanlarının da olduğu uluslararası araştırmacı ekibin keşfettiği taşlar, şimdiye kadar Doğu Afrika’da bulunan ve “Oldowan” adı verilen aletlere benziyor.

Sözkonusu taşlar, fosilleşmiş onlarca hayvan kemiğinin çevresinde çıkarıldı. Taşların, tıpkı tarih öncesinde kasaplık için kullanılan araçlar gibi izler taşıdığı ifade edildi. Kemikler ise timsahlar, filler, hipopotamlar veya zürafaların atalarına ait.

Onlarca yıldır Doğu Afrika, insanlığı beşiği olarak değerlendiriliyor. Doğu Afrika’da 2.6 milyon yıllık en eski araçlar bulundu.

Ancak 29 Kasım günü ilan edilen ve Science dergisinde yayınlanan keşif, Doğu Afrika ile rekabet ediyor. Son keşfe ilişkin iki teori öne çıkıyor: Alet teknikleri hızlı bir şekilde Doğu Afrika’dan çıkıp yayılmış olabilir ya da hem Doğu hem de Kuzey Afrika’da bu ilkel teknolojiler kullanılmış olabilir.

AFP’ye konuşan araştırmacı ekibin yöneticisi Muhammed Sahnuni, Cezayir’deki Ain Lahnech sitesi, 2.6 milyon yıl öncesine götüren Etiyopya’daki Kouna sitesinden sonra dünyanın en eski site olduğunu belirtti.

Cezayir’deki sitede iki arkeolojik katmanda keşifler yapıldı. Bunlardan biri 2.4 milyon yıl öncesine, ikincisi de 1.9 milyon yıl öncesine götürüyor.

Bu da şu anlama geliyor: İnsanın ataları, bilim insanlarının şimdiye kadar inandığından 600 bin yıl daha önce varlık gösteriyordu. Kuzey Afrika’da daha önce bulunan en eski aletler, 1.8 milyon yıl öncesine aitti.

Ancak hiçbir insan kalıntısı bulunmadı. Bu nedenle hangi insansı tür, Homo Sapienslerin hangi eski kuzenlerinin bu aletleri kullandığı bilinmiyor. Ancak son keşif, Kuzey Afrika ve Sahra’da daha fazla materyal bulma perspektifine kapı açtı.