İsrailli araştırmacılar 3 bin yıl önceki firavun birasını üretti

İsrailli araştırmacılar, eski testilerden bira mayası çıkarmayı başardıklarını açıkladı. Araştırmacılar, 3 bin yılı aşkın bir süre önce firavunların içtiği biranın benzerini üretecekler.

İsrailli araştırmacılar yüzde 6 oranında alkol içeren ve buğday birası tadı olan bir birayı, gazetecilere tanıttı. Araştırmacılar, yüzde 14 oranında alkol değeri olan bir bal şerbetini de tanıttı.

Beyaz renkteki biraya henüz resmi bir isim verilmedi. İsrail Antikalar Kurumu araştırmacıları ilk kez antik bira mayasından bir bira üretildiğini açıkladı. Projeye üç üniversiteden araştırmacı katıldı.

22 Mayıs günü tanıtılan biranın 3 bin yıl öncesine ait bir bira mayasından üretildiği bildirildi. Araştırmacılar, 5 bin yıl öncesine ait bir mayası da bulduklarını duyurdu.

Toplamda arkeolojik sitelerde eski testiler içerisinden altı tip bira mayası çıkarıldı. Bunlardan biri, İncil’de bahsi geçen dev Golyat ile Davud peygamber arasındaki düellonun yaşandığına inanılan yerin yakınında bulundu. Diğer mayalar, firavunlar döneminde Mısır’ın parçası olan güneydeki Negev ile Tel Aviv ve Kudüs bölgelerinde ortaya çıktı.

Araştırmacılar gelecekte modern yöntemlerle eski tarifleri hayata geçirmeyi ve ticarileştirmeyi umuyor. Bu deneyin amacının sadece firavunların beğendiği biraları üretmek değil, aynı zamanda binlerce yıl önceki bira yapım uygulamalarını yeniden oluşturmak olarak ifade ediliyor.

Araştırmacılara göre şimdiye kadar modern maddelerle eski tarifler kullanılıyordu. İlk kez eski maddelerle antik bira yapıldığına dikkat çekiliyor.