Almanya’dan ‘Rojava ile görüşüyor musunuz?’ sorusuna yanıt

Almanya Dışişleri Bakanı Müsteşarı Müntefering, YPG’nin DAİŞ çetelerine yönelik operasyonlarda sağ yakaladığı Alman vatandaşı DAİŞ’lilerin iadesi konusunda Rojava yönetimiyle resmi görüşmeler yapmayacaklarını söyledi.

Federal Meclis’te bugün öğleden sonra gerçekleşen oturumda parlamenterler YPG ve QSD güçlerinin sağ yakaladığı Alman vatandaşlarının konusunu Federal Hükümet’e yöneltti. Sol Partili vekiller Kathrin Vogler ve Helin Evrim Sommer Federal Hükümet’e DAİŞ’lilerin iadesi konusunda Rojava ve Demokratik Kuzey Federasyonu yönetimleriyle görüşmeler yapılıp yapılmadığını sordu.

Parlamenterlerin sorularını Federal Hükümet adına Dışişleri Bakanı Müsteşarı Michelle Müntefering yanıtladı. Devletler hukuk gereği Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesinde kurulan ve “Rojava Öz Yönetim” olarak adlandırılan yapıyı tanımadıklarını söyleyen hükümet yetkilisi “Bundan dolayı da Alman vatandaşlarının iadesi için resmi ilişki kuramıyoruz” diye konuştu.

Müntefering “Suriye’de Alman temsilciği kapalı. Yakalanan DAİŞ’liler içinde Alman vatandaşlarının olup olmadığını tespit etmeliyiz” sözüne karşı çıkan Sol Partili parlamenter Sommer “Dün görüştüğüm Rojava yönetiminden yetkililer bana Alman dış istihbarat örgütü BND’nin bölgede olduğunu ve 50 civarında Alman vatandaşı DAİŞ’liyi tespit ettiklerini aktardılar” dedi.

Sol Partili vekil Sommer devamla YPG ve QSD’nin DAİŞ ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyonun partneri olduğunu dikkat çekti. Merkel hükümetinin Dışişleri Bakanı Müsteşarı Müntefering ise bu konuda şu açıklamayı yaptı: “DAİŞ ile mücadele bitmiş değildir. Almanya da bu koalisyonun üyesi olmaya devam edecektir, Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile direkt çalışmıyoruz.”

TECRİT VE AÇLIK GREVİ EYLEMLERİ DE MECLİSİN GÜNDEMİNDE

Federal Meclis’in bugünkü oturumunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi eylemlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un geçtiğimiz günlerde Federal Hükümetin yanıtlaması talebiyle konuyu Federal Meclise taşımıştı. Akbulut’un sorusu şu şekildeydi:

“Türkiye’de tutuklu olan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan süresiz açlık grevi eylemlerine Alman vatandaşları veya Almanya’da oturum müsaadeleri olan kişilerin katılıp katılmadığı konusunda Federal Hükümet her bir bilgiye sahip midir?

Açlık grevleriyle dayanışma ve Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Almanya’da gerçekleşen etkinlik ve gösterilere dair Federal Hükümet hangi bilgilere sahip? Ayrıca Federal Hükümet, önümüzdeki günlerde aktivistlerin hayatını kaybetmesi gibi açlık grevi eylemlerinde neler yaşanabileceğini tahmin edebiliyor mu?”

Federal Meclise yazılı olarak verilen her iki soruya Federal Meclis’te devam eden oturumların son bölümünde İçişleri Bakanı veya Dışişleri Bakanı yetkilileri tarafından cevaplanması bekleniyor. Sorulara bugün sözlü olarak cevap verilmemesi halinde ise Federal Hükümetin birkaç gün içinde yazılı olarak bir yanıt vermesi gerecek.