Amed'de yüz binler: Tecridi kıracağız

Amed'de yüz binler "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” şiarıyla Newroz'u kutluyor. 

Amed'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından organize edilen Newroz kutlaması, bu yıl “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” şiarıyla gerçekleştiriliyor. Yüz binleri bir araya getiren Newroz'a, 134 gündür tecridin kaldırılması için açlık grevi eyleminde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven damgasını vurdu. 

Alanı dolduran halk, saygı duruşuyla “Bijî Serok Apo” sloganları attı, açlık grevi direnişçilerini selamladı, fedai eylem düzenleyen Zülküf Gezen'i andı.

‘BU ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜDÜR’

Saygı duruşu ardından Newroz Tertip Komitesi Başkanı Garip Kandemir, "Bu yürüyüş özgürlük yürüyüşüdür. Binlerce selam olsun bu meydana. Tarihi günlerden geçiyoruz. Bir yandan seçim diğer yandan Ortadoğu’da yaşanan siyasi krizler. Bir an önce bu tehlikeli durumdan çıkılmalıdır” dedi. 

‘BU HALK DİRENİŞİ İLE ÖZGÜRLÜK NOKTASINA GELDİ’

Kandemir, “Türkiye’de siyasi sorun var. Bu sorunun çözülmesi için İmralı Adası’nın kapıları açılmalıdır. Bu kapı özgürlük, kardeşlik kapısıdır. Kürt halkı son yüzyılda statüsüz bir şekilde yaşadı. Bu halk direnişi ile özgürlük noktasına geldi. Bu halk özgürlüğüne kavuşmalıdır. En çok Kürt halkı özgürlüğü hak ediyor. Bu ittifak ile sağlanır, o zaman hiç bir güç bunun önünde duramaz” diye konuştu.

Rehin tutulan HDP’nin önceki belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri, DBP’li belediye eşbaşkanları ve cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olanların isimleri okundu. 

ÖZTÜRK: ZÜLKÜFLER OLDUKÇA TARİHE GÖMÜLECEKLER!

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, halkın Newroz’unu kutladı. Öztürk’ün konuşmasından satırbaşları şöyle: 

“Sayın Leyla Güven, cezaevlerinde arkadaşlarımız, açlık grevindeler. Talep, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması. 5 Nisan 2015’ten bu yana tecrit sürüyor. Arkadaşlarımız bu kutsal eylemi bunun için başlattı. Zülküf Gezen, arkadaşları açlık grevinde zarar görmesin diye, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit sonlandırılsın diye yaşamına son verdi ve şehit oldu. Bir kez daha Zülküf yoldaşın önünde saygıyla eğiliyorum. Zülküfler oldukça Dehaq’lar tarihe gömülecektir. 

'DİRENİŞÇİLERİN İRADESİ FAŞİZMİ ERİTİYOR!'

Newroz, baharın müjdesidir, direniştir. Newroz Kawa’nın ruhuyla özgürlük ruhuna yürüyor. Dehaqlar her dönem var olmuştur. Hiçbir kural kayde tanımıyorlar. Bize ölümü dayatıyorlar, korkuyu dayatıyorlar. İkinci yol özgürlük, demokrasi, Sayın Öcalan’ın felsefesidir. Bugün açlık grevinde olan arkadaşlarımızın bedeni eriyor. Ancak iradeleri çok güçlü. Bu irade karşısında faşizm eriyor. Başta Leyla Güven ve bütün açlık grevindeki arkadaşları selamlıyorum. 

Faşist devlet, AKP-MHP hükümeti diyalog sürecini bozdu ve kirli bir savaş başlattı. Sayın Öcalan’ın amacı Kürt halkının özgürlüğünü sağlamaktı. Süreci bitirdiler ama bugün bitme noktasına gelen AKP-MHP faşist ittifakıdır. Ülkeyi terk edin diyor; ya tarihi bilmiyor ya da bir kez daha Kürt düşmanlığını gösteriyor. Tarihe bakın Kürt halkı diğer halklarla birlikte Mezopotamya coğrafyasında özgür bir yaşam sürdürdüler. O zaman neredeydin, bu bizim toprağımız. Gidecek biri varsa sen ve faşist zihniyetindir. 

'TEK TEK HESAP VERECEKSİNİZ!'

Kürtler nerede olursa olsun, iradesi ile ne zaman ittifak adımı attıysa düşmanlık ile karşı karşıya kaldı. Güney Kürdistan referandumu ardından açlıkla terbiye ettiler. Efrîn’de gördük, AKP işgal etti. DAİŞ, ÖSO eliyle işgal etti. O çeteler hepsi dağıldı. Sayın Öcalan’ın felsefesi sayesinde yok oldular. Korkuları, Sayın Öcalan’ın felsefesidir. Bu nedenle tecridi derinleştiriyorlar, seçilmiş arkadaşlarımızı tutukluyorlar. Bu halk son 4 yılda çok şey gördü. Şehirlerimiz yıkıldı, bodrumlarda insanlar yakıldı. Kemal Kurkut Newroz’da herkesin gözü önünde katledildi. Hesap vermediler. Nasılsa Kürt, katledeceğiz, kimse hesap sormaz. Bu yanlıştır. Ne zaman özgürlük ve demokrasi sağlandıysa, tek tek hesap vereceksiniz. Gidecek yeriniz yok. Bunu iyi bilin. 

'KÜRTLER BİRLİĞİNİ SAĞLAMALI'

Kürt halkı birliğini sağlamalıdır. Kürt Ulusal Birliği’ni sağlamalıdır. Eğer sağlasaydık, Kürt Halk Önderi bugün tecrit altında değildi. Kimse Kerkük’ü, Efrîn’i işgal edemezdi. Her şey ortada, birliği sağlamalıyız. Tek eksiğimiz birlik. HDP, Kürt partileri ile ittifak sağladı. Bu tarihidir. 

'DİRENİŞ ZAFERE ULAŞACAK; TECRİT KIRILACAK'

Açlık grevlerine destek olmak için Mazlum Doğan’dan Leyla Güven’e, Zülküf Gezen’e bu direniş zafere ulaşacaktır. Onların sesi olmalıyız. Bu eylem zafere ulaşmalıdır ve Sayın Öcalan özgürleşmelidir. Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız.”

ADAYLAR: MUTLAKA KAZANACAĞIZ!

HDP’nin Amed Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye eşbaşkan adayları sahneden yüz binleri selamladı. HDP Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Selçuk Mızraklı, “Newroz aydınlıktır, uyanıştır, özgürlük ateşlerinin yakıldığı gündür. Bu ateşi binlerce yıl önce Kawa’dan devraldık. Bu ateş umut oldu. Eşbaşkanımız Gültan Kışanak, ‘Umudumuz özgür gelecekte. Bize umutsuzluk yakışmaz, biz Amed’iz, Amed biziz’ demişti. Bu Newroz umuttur, bu meydan direnen meydandır. Bu meydanlardan haykırıyoruz; biz Mezopotamya’yız, biz Amed’iz mutlaka ama mutlaka kazanacağız” diye konuştu. 

Eşbaşkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık de, yüzbinlerin Newroz’unu kutlayarak, “Leylaların, Nasırların Newroz’u kutlu olsun. Yolunuz açık olsun” dedi.

Kutlama yapılan konuşmalarla sürüyor.