Güneş’te büyük bir patlama Dünya için tehdit mi?

Bilim insanları, Güneş benzeri yıldızlarda çok şiddetli patlamaların gerçekleşmesi halinde genç yıldızlar ve Güneş gibi daha eskilerinin de bundan etkileneceğini kanıtladılar.

Saint-Louis’de gerçekleşen Amerikan Astronomi Birliği’nin 234’üncü Meclis toplantısında, bilim insanları Güneş benzeri yıldızlarda “super flare” olarak adlandırılan çok şiddetli patlamaların diğer yıldızlara etkisini kanıtladı.

Bilim insanlarına göre bu patlamalar, çok aktif genç yıldızlara dokunabileceği gibi, daha eskilerini de etkileyebilir. Bu da, Güneş’in böyle bir olguyla karşılaşabileceğine işaret ediyor.

Patlamaların döngüsüne bakılırsa, bir sonraki risk 2023 ile 2024 arasına yaşanacak. Güneş’teki patlama bir kaç dakika veya saat sürebilir.

Bilim insanları, bu sonuca ulaşmak için yaşı Güneş’e yakın olan 43 yıldızın yapısını gözlemledi. Bunun sonucunda yapılan tespit şöyle: Güneş benzeri yıldızlarda çok şiddetli patlamalar, en eski yıldızları da etkileyebilir.

En son bin yıl önce yaşanan bir patlamanın az zarara yol açtığı belirtiliyor. Araştırmayı yürüten Yuta Notsu’ya göre o dönemde, büyük kutup ışıkları gözlemlendi. Ama bugün daha kötü bir senaryo ortaya konuluyor. Alev halindeki Güneş’in yayacağı partiküllerin etkisi ile Dünya’daki elektrik şebekelerinin aylarca ağır bir şekilde aksayabileceği belirtiliyor. GPS’ler kullanılmaz hale gelecek ve tren gibi ağlar da etkilenecek.

2017’de Güneş’te yaşanan patlamalar nedeniyle Avrupa ve Amerika’daki telefon ağları aksamıştı.