Kadın beyni erkek beyninden daha genç

Yapılan bir araştırmaya göre, kadın beyni erkeğinkinden daha düşük bir hızda yaşlanıyor.

Araştırma, kadınların beyninin, aynı yaştaki erkek beynine göre daha genç olduğunu ortaya koydu.

Henüz açıklanması zor bu keşif, bazı genetik hastalıkların gelişmesinin anlamaya yardım edecek.

Amerikalı araştırmacılar insan yaşının “beyinde” olduğunu göstermekle birlikte bunun cinsiyete bağlı olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States dergisinde yayınlandı.

Buna göre kadınlar, erkeklere göre daha genç bir beyne sahipler. Bu gelişim farkının, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişmesine de etkide bulunabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar bu çalışma için, bilişim fonksiyonları normal olarak değerlendirilen 205 yetişkinin beynini analiz etti. Her iki cinsiyete ait yetişkinler, beş ila altı tarayıcıdan (scanner) geçti. Verilerden hareketle her kişinin yaşı tespit etildi. Bu tahminler daha sonra, kişilerin gerçek yaşları ile karşılaştırıldılar.

Kadın beynine ilişkin veriler, kadın beyninin, gerçek yaş ne olursa olsun, hafif bir şekilde daha genç olduğu sonucunu çıkardı. Araştırmanın yazarlarından Manu S. Goyal, CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada “Bu durum, cinsiyetin beynin metobolik olarak yaşlanması üzerinde etkisi olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Bununla birlikte bilim insanları mevcut durumda bu farkı net olarak açıklayamıyorlar. Araştırmada, hormonlar özel bir aracı faktör olabileceğine işaret ediliyor.