Samanyolu, iki galaksinin buluşmasından doğdu

Gaia uzay teleskopunun elde ettiği verileri analiz eden bilim insanlarına göre, Samanyolu iç halesi yıldızları başka bir galaksiden geliyor. Bu galaksinin yaklaşık 10 milyar yıl önce Samanyolu ile çarpıştığı tahmin ediliyor.

Bilim insanları, Samanyolu’nu çevreleyen galaksi halesinin, temel olarak 10 milyar yıl önce Güneş’ten 600 milyon kat daha büyük bir galaksi ile çarpışmadan kaynaklı atıklardan oluştuğunu açıkladı. Araştırmanın sonuçlar Nature dergisinde yayınlandı.

Astronomlar uzun bir süredir Samanyolu’nun bir çok küçük galaksi ile çarpışmadan mı yoksa tek ve büyük bir çarpışmadan mı beslendiğini anlamaya çalışıyor.

Astronomlar mevcut teorileri derinleştirmek için, 2013 yılında yörüngeye konulan Avrupa uzay teleskobu Gaia’nın elde ettiği verilere daldılar. Gaia uydusu, galaksimizde 1.7 milyara yakın yıldızı 3D ile haritalandırdı. Ayrıca bu yıldızların önemli bir kısmının Dünya’ya mesafesi ve hızı belirlendi.

AFP’ye konuşan araştırmanın ortak yazarlarından ve Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nden astronom Amina Helmi, “Haleyi oluşturan yıldızların çoğunun ortak bir kökene olduğunu beklemiyorduk” dedi.

Helmi, “Yeterli bir homojen grup oluşturuyorlar” diyen Helmi, “Dahası, kimyasal izleri, Samanyolu kökenli yıldızlardan açık bir şekilde farklıydı” diye ekledi.

Araştırmacılar bu yıldızların zaman içerisindeki gelişlerini üç boyutlu olarak yeniden kurguladılar. Amina Helmi ve meslektaşları, Big Bang’dan yaklaşık 3.8 milyar yıl sonra, diğer bir ifadeyle 10 milyar yıl kadar önce Samanyolu’nun, büyük bir galaksi ile çarpıştığı sonucuna vardı. Bilim insanları, Gaia teleskobu ve Yunan mitolojisinde bir dev olan Eceladus’un adını bir araya getirerek bu galaksiye Gaia-Enceladus adını verdi.