Trump yönetimi 2024’e kadar Ay’a insan göndermek istiyor

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ülkesinin gelecek beş yıl içerisinde tüm olanakları devreye koyarak Ay’a yeniden astronot göndereceğini açıkladı.

Alabama eyaletindeki Huntsville’de Ulusal Uzay Konseyi toplantısına başkanlık eden Mike Pence, “Bugün, tıpkı 1960’lı yıllarda olduğu gibi yine uzayda bir yarış halindeyiz” dedi.

Pence, 2024 yılından önce Ay’a astronot göndereceklerini açıkladı. Oysa NASA, 2024 yılına kadar yörüngeye “Gateway” isimli istasyonu gönderdikten sonra, 2028 yılına kadar Ay’a insan göndermeyi önüne hedef olarak koymuştu.

Apollo programı kapsamında 1969 ve 1972 yılları arasında Ay’a altı misyon gönderildi. Şimdiye kadar ABD dışında sadece iki ülke, Rusya ve Çin, Ay’a insansız araçlarla robot indirebildi.

Mike Pence, 1969’da Ay’a ilk ayak basan astronot Neil Amstrong’dan sonra “Yeni bir büyük adım atmanın zamanı geldi” dedi.

Gelecek beş yıl içerisinde yeniden astronot göndermek için tüm olanakları kullanacaklarını belirten Pence, ayrıca Ay’da kalıcı bir varlık göstermek ve Mars’a Amerikan astronotları gönderme hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti.

Bu açıklamalar, Ay veya yörüngeye yapılacak seferlerin insanlı mı insansız mı olacağı konusunda tartışmaları ateşlerken, NASA üyeleri bir açıklama yaparak, hedefin insanlı ay yolculuğu olduğunu açıkladı.

Twitter üzerinde bir açıklama yapan Amerikan Uzay Ajansı Müdürü Jim Bridenstine, bu meydan okumayı kabul ettiklerini belirterek, “Şimdi çalışmaya koyulalım” dedi.

NASA’nın daha önce aldığı karara göre, insanlı yolculuk ek yakıt sentezi yapmaya yetecek kadar buzlu güney kutbuna yapılacak. NASA bu yolculuğu, 2030’lu yıllarda Ay’a planlanan sefer öncesi bir aşama olarak görüyor.