Çin uzay sondası Ay'a iniş yaptı

Çin uzay sondası Chang'e 5'in Ay yüzeyine iniş yaptığı bildirildi. Sondanın amacı, Ay'dan eşantiyon getirmek olarak açıklandı.

44 yıldan bu yana ilk kez bir uzay sondası, Ay yüzeyinden eşantiyon toplayarak geri dönmeyi planlıyor.

Daha önce 1976 yılında eski Sovyetler Birliği tarafından benzer bir misyon gerçekleştirilmişti.

Şimdiye kadar sadece ABD ve Sovyetler Birliği böyle bir misyonu gerçekleştirebilmişti.

Çin yönetimi bu operasyon ile yeni teknolojilerini test edecek. 2030 yılında Ay'a astronot göndermek için hayati önemde görülüyor.

Pekin, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'yı yakalamak, hatta geçmek için uzayda keşif, araştırma ya da uydu gönderme sektörüne milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor.

2013 yılında tekerlekli bir robotu Ay’a indiren Çin, daha sonra Ocak 2019’da Ay’ın karanlık yüzüne robot gönderen ilk ülke olmuştu.

Çin, Temmuz ayında da Mars'a ilk uzay aracını göndermişti. Sonda ve güdümlü bir robot, Uzun Yürüyüş-5 adlı füze ile ülkenin güneyindeki Hainan Adası’ndan kalkış yapmıştı.

Uzay sondasının 2021 yılından önce hedefine varması beklenmiyor. Aracın önce yedi ay sürecek bir yol kat etmesi gerekiyor. Mesafe değişken olsa da aracın en az 55 milyon kilometre yol alması gerektiği tahmin ediliyor.

Çin yönetimi Mars’a yönelik bu bağımsız deneme ile Mars yörüngesine bir sonda yerleştirmek, oradan Mars yüzeyine küçük bir robot indirerek yüzeyde inceleme yapmayı hedefliyor.