Aşı herkes için ücretsiz olsun çağrısı

Aralarında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Pakistan Başbakanı İmran Han’ın da olduğu 140’ı aşkın şahsiyet, yeni koronavirüse karşı geliştirilecek aşı ve tedavilerin herkese ücretsiz sağlanması çağrısında bulundu.

Çok sayıda uzman, eski siyasi yönetici ve sivil toplum örgütünün de imzasını taşıyan açık mektup yayınlandı.

140’ı aşkın imzayı taşıyan mektupta, bu küresel acılı pandemiye son vermede en iyi umudun bir aşının bulunması olduğuna vurgu yapıldı.

TÜM ÜLKELERDE VE HERKES İÇİN ÜCRETSİZ

Salı günü Dünya Sağlık Meclisi’nde video-konferans yoluyla toplanması beklenen Sağlık Bakanlarına çağrıda bulunan imzacılar, “bu hastalığa karşı herkese ücretsiz aşı için acil saf tutmalarını” istedi.

Mektupta, “Güvenilir ve etkili bir aşı geliştirildiğinde, hızlı bir şekilde büyük ölçekte üretilmeli ve tüm ülkelerde ücretsiz bir şekilde herkesin hizmetine sunulmalı. Bu (koronavirüse karşı) tüm tedaviler, tanılar ve başka teknolojiler için de geçerli” denildi.

KÜRESEL BİR ANLAŞMA SAĞLANMALI

İmzacılar, Dünya Sağlık Örgütü WHO çatısı altında “Covid-19 aşıları, tanıları e tedavileri üzerine küresel bir anlaşma” yapılması çağrısında bulundu.

Aynı mektupta, “Evrensel yaşamın korunması gerekliliğinin zararına ya da bu önemli ve ahlaki işi pazar güçlerine bırakarak, şirketlerin ve en zengin ülkelerin çıkarlarını teşvik etmenin zamanı değil” diye kaydedildi.

TEKELLER, KABA REKABET VE MİYOP ULUSALLIĞA BIRAKILAMAZ

İmzacılar, “tekellerin, kaba bir rekabetin ve miyop bir ulusalcılığın bu sağlığa erişim önünde engel olmasına izin veremeyiz” dedi.

Çağrıya imza atanlar arasında Fransa Eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ekonomist Joseph Stiglitz, Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall da var.

ABD’YE ÖNCELİK VEREN SANOFI’YE TEPKİ

Mektup, Fransız Sanofi laboratuvarı patronunun aşı bulmaları halinde ABD’ye öncelik verecekleri yönünde, yoğun tepkilere neden olan açıklaması ardından geldi. Fransa Ekonomi Bakanı Agnes Pannier-Runacher, Sanofi’nin öncelikli olarak ABD’ye hizmet etmesinin kabul edilemez olduğu tepkisinde bulundu.