Avusturalya’ya adını veren adamın mezarı bulundu

Avusturalya’ya adını veren Kaptan Matthew Flinders’in kayıp mezarı bir demiryolu genişletme çalışması sırasında bulundu.

İngiltere’de 1814 yılında öldüğünde St James's Gardens mezarlığına gömülen Flinders’ın mezartaşı 1840'lardaki yakındaki Euston istasyonunu genişletme amacıyla başlatılan bir inşaat çalışması sırasında kaybolmuştu. Mezarın kaybolmasının üzerinden 180 yıl geçmesinin ardından bölgedeki yeni bir genişletme çalışmasını fırsat bilen arkeologlar bölgede özel izinle kazı yaptı. 
Mezarlıktaki 40 bin cenazeye ulaşan arkeologlar Matthew Flinders’ın mezarını tabut içinde bulunan metal bir plaka ile tespit etti. 

18 ve 19’uncu yüzyılda büyük keşiflere çıkan Flinders, o dönemde Güney Amerika ve Güney Afrika için kullanılan “Terra Australis” terimini günümüz Avusturalya’sı için kullanmış ve kıtanın haritasını ilk kez çıkartarak bu ismin yayılmasını sağlamıştı.

Günümüzde Avustralya’da Flinders’ın adını taşıyan sayısız köprü, meydan ve bazı kasaba ve şehirler bulunuyor. 

Bilim insanları bulunan cenazelerin 18 ve 19’uncu yüzyıldaki yaşama ışık tutacak bazı ipuçları da barındırabileceğini ve incelemelerde kullanılacağını ifade etti. 

Mezarlıkta Flinders’ın yanı sıra eski köle ve boksör Bill Richmond, anti-Katolik eylemci Lord George Gordon da gömülü. 

Londra’daki yeni demiryolu çalışmaları kapsamında 150 millik bir rota inşa edilecek. Bu rota üzerinde tarih öncesi çağlara ait bir avcı toplayıcı komününün kalıntıları ve Buckinghamshire’da Ortaçağ’a ait bir mezarlık bulunuyor. 

Bu bölgelerde kazı çalışması yürütmek üzere 1000’den fazla arkeolog gönüllü oldu.