Baterileri soğuturken elektrik üreten jel geliştirildi

Çin bilim insanları, elektronik aletlerin hem ısınmasını engelleyen hem de bu ısıdan elektrik üretilen bir jel geliştirdiklerini duyurdu.

Elektronik aletlerin belirli bir kullanımdan sonra baterilerinin veya diğer bileşenlerinin ısınması sorununu çözme üzerine çalışmalar sürüyor.

Çinli bilim insanlarının yaptığı son çalışmada hem elektronik aletlerdeki ısınmayı önleyen hem de bu ısıyı elektriğe dönüştüren bir jel geliştirildiği duyuruldu.

BİR YANDAN SOĞUTTU DİĞER YANDAN ELEKTRİK ÜRETTİ

Yapılan açıklamaya göre, polyacrylamid kullanılarak geliştirilen hidrojel elektronik aletlerdeki ısıyı kendisine çekiyor. Bu sırada iyon elektronları bir elektrottan diğerine transfer ediliyor. Bu ise, elektrik akımı kazanılmasını sağlıyor.

Aletlerdeki ısınmanın ise hidrojel içinde bulunan suyun buharlaşması sayesinde sağlandığı bildiriliyor. Hidrojel kendisini yenilemek için ise havada bulunan su moleküllerini kendisine çekiyor.

20 DERECE SOĞUTTU

Araştırmacılar, buluşlarını denemek amacıyla şarj edilmekte olan bir cep telefonunun baterisine 2 milimetre kalınlığında bir hidrojel filmi eklemlediler. Bu sayede cep telefonunun baterisi 20 derece kadar soğudu.

Aynı anda ise 5 μW elektrik üretilirken, bunun henüz bir elektronik aleti yeniden şarj edecek kadar olmadığına dikkat çekiliyor. Ancak elde edilen elektriğin miktarının gelecekteki diğer çalışmalar için cesaretlendirici olduğunun altı çiziliyor.