Courvoisier: Bilim insanları siyasi tutum almaya devam edecek

Avrupa bilim akademilerini bünyesinde toplayan bir organ, yakın zamanda bir çok siyasi konuda tutum alma kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB), İsviçre ve Norveç bilim akademilerini bir araya getiren European Academies Science Advisory Council (EASAC), İsviçreli parti UDC’nin 25 Kasım’da kendi kaderini tayin hakkın girişimi karşısında siyasi tutum almıştı. Sözkonusu referanduma sunulan öneri, yüzde 66,25 oy oranı ile reddedilmişti.

İsviçre RTS medyasına konuşan EASAC Başkanı Thierry Courvoisier, bilim insanlarının siyasi konularda tutum almaya devam edeceğini söyledi.

Courvoisier, “Tüm konularda değil ama İsviçre ve dünyadaki payında bilimsel topluluğun geleceği için önemli görünen bazı konularda, evet tutum almaya devam edeceğiz” dedi.

Özellikle iklim sorunlarına dikkat çeken Courvoisier, “Bilim topluluğu harekete geçmek gerektiğini söylemek üzere” diyerek, İsviçre’de hükümetin bu alandaki politikalarının yetersizliğine işaret etti.

EASAC’ın siyasi konulara müdahalesini “lobi” olarak değerlendirmeyi reddeden Courvoisier, “Başta siyasi olmak üzere karar süreçlerine bilimsel bilgi getirme arayışındaki bir organizasyondur. Lobi ise bir şeyi savunma veya bilimsel davanın kendisini savunma örgütü olur” diye konuştu.

Courvoisier, çıkarlar adına değil, bilginin katkısı adına siyasi süreç üzerine güçlü bir etkide bulunma iradesi içerisinde olduklarını söyledi.

Çıkarlara karşı bağımsız akademilerin görüşlerine başvurmanın önemli olduğunu ifade eden Courvoisier, ancak halen lobiciler ile akademiler arasındaki olanak dengesizliğini eleştirdi. Courvoisier, “Çıkarlar temsil edilmediğinden, kimse destek vermek istemiyor. Başta ekonomik çevreler olmak üzere özellikle insanların duymak istemediği görüşler dile getirildiğine bu durum ortaya çıkıyor” dedi.