Dünya yörüngesine uydu gönderilmesine astronomlar tepkili

Dün, Elon Musk şirketi dünya yörüngesine 60 yeni uydu gönderdi. Bu duruma tepki gösteren astronomlar 10 içerisinde bu rakamın 50 bine ulaşacağını ve durumun şimdiden endişe verici olduğunu belirtiyor.

SpaceX’in Starlink türü uydular uzaya şu anda ciddi bir görüntü sorunu oluşturuyor. Astronomlar şu anda dünya çevresinde olan 2400 uydunun görüntü sorunu yarattığı ve çalışmalarını yürütemeyecekleri uyarısında bulunuyor.

Elon Mus’un şirketi dün 60 uydu daha dünya yörüngesine gönderdi. SpaceX, 2019 yılının ilk bahar aylarından bu yana dünya yörüngesine binden fazla uydu gönderdi.

Elen Musk şirketinin hedefi dünyanın her tarafına gönderdikleri uydularla internete erişim sağlayabilmek. ABD’li yetkililerden gerekli izni alan şirketin hedefi 12 bin uydu daha göndermek. Şu anda dünya yörüngesinde 2500 aktif uydu bulunuyor, bu sayı önümüzdeki dönemde hızla yükselecek.

Astronomlar ise aylardır uyduların parlaklığının alarm verici düzeyde olduğuna dikkat çekiyor.

Paris Gözlem Evi’nden astro-fizikçi Nicolas Biver “Bu durum bilimsel çalışmalar ve fotoğraf çekmek için çok zorlayıcı olarak. Çünkü her yerde uyduların ışıklarının izi görülecek. Zaten yer yüzündeki ışıklar zarar verici düzeyde” biçiminde bir değerlendirme yaptı.

Astronomlar seslerini duyurabilmek için şimdiye kadar çok sayıda imza kampanyası da başlattı ve binlerce imza da topladı.