Güneş Sistemi dışındaki Proxima b Dünya’ya çok benziyor

Dünya’ya sadece dört ışık yılı mesafede tespit edilen Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende suya benzer bir sıvının da olduğu tahmin ediliyor.

Cenevre Üniversitesi uzay araştırmacılarınca yapılan bir çalışma sonucunda, Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan Proxima Centauri’nin etrafında bulunan Proxima b adlı gezegende Dünya’ya benzer özellikler tespit edildi.

İlk kez 2016 yılında keşfedilen ve o tarihten bu yana ‘yaşanabilir’ olma ihtimali üzerinde çalışılan bu gezegende, su formunda sıvıların olduğu sonucuna varıldı.

YILDIZINA ÇOK YAKIN AMA DÜNYA KADAR ENERJİ ALIYOR

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında, Dünya’nın 1,17 katı büyüklüğündeki bu sistem dışı gezegen (exoplanet) Şili’de bulunan ESPRESSO adlı spektrograf (tayfölçer) ile takip edildi. Bu araç sayesinde gezegenin büyüklüğü daha net bir biçimde ölçülürken, Proxima b’nin Proxima Centauri’ye olan uzaklığının Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından 20 kat daha az olduğu anlaşıldı.

Ancak buna rağmen Proxima b’nin yıldızından aldığı enerji, Dünya’nın Güneş’ten aldığına yakın düzeyde. Bu da Proxima b’deki sıcaklıkların yüzeyinde suyun varlığına imkân sağlayacağını ve şayet su varsa yaşamın da mümkün olabileceğini gösteriyor.

ATMOSFER VARLIĞI ARAŞTIRILACAK

ESPRESSO adlı araçtan alınan verileri inceleyen ekibin başındaki Christophe Lovis, önümüzdeki süreçte Proxima b’nin Proxima Centauri’den aldığı ışınlardan korunup korunamadığına yoğunlaşacaklarını söyledi. Lovis, bu gezegende Dünya’daki gibi bir koruyucu atmosferin bulunup bulunmadığının yanı sıra oksijen gibi yaşamın gelişimini sağlayan kimyasal elementlerin var olup olmadığının araştırılacağını belirtti.

Ayrıca RISTRETTO ve HIRES adlı başka spektrograflar aracılığıyla hem bu sorulara hem de Proxima b’den yayılan ışığın tespit edilmeye çalışılacağı da verilen bilgiler arasında.