Hangi kelime bir insanı robottan ayırt edebilir?

Robot ve yapay zeka alanındaki gelişmeler baş döndürücü hızda ilerliyor. Belki de yakın bir gelecekte robotlar insanlarla aynı ortamda yaşamaya başladıklarında, aradaki farkın nasıl anlaşılacağına dair sorular sorulmaya başlandı.

Gelecekte robotlar insanlar arasına karıştığında ve insanlara benzediğine nasıl olacak? Ayrıştırma belki de zor olacak. Araştırmacılar insanları robotlardan ayrıştırmanın bir yolunu bulduklarını düşünüyor.

Pensilvanya Üniversitesinden John McCoy ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Tomer Ullman, bu sorudan hareketle bir anket yaptılar. Araştırmanın detaylı sonuçları Kasım ayında Journal of Experimental Social Psychology dergisinde yayınlanacak.

Araştırmacılar, insanların kendilerini insan olarak nelerin ayrıştırdığını anlamaya çalıştı. Böylece bin gönüllü bu özel ankete katıldı.

Bu kapsamda, insanlardan insani özelliklerini kesinlikle kanıtlamaları gereken bir durumu, örneğin hayatlarını kurtarabilecek bir durumu, düşünmeleri istendi. Gönüllüler, kendilerini robotlardan ayrıştırabilecek kelimeler kullandılar.

Araştırmacılara göre ankete katılanların yüzde 47’si heyecanla veya ruh algısı ile bağlantılı bir kelime aradılar. Daha sonra tüm kelimeler kategoriler halinde sınıflandırıldı ve çifter gruplara bölündü.

Sonra da bunlar 2 bin farklı kişiye sunuldu. Bu yeni gruptaki insanlara, bu kelimelerden birinin insanlar, diğerinin bir robot tarafından seçildiği söylendi.

Sonuç olarak, birinci gelen kelime araştırmacıları şaşkınlığa uğrattı. İnsanların önemli bir kısmının insanlığı robotlardan ayıran kelimenin “kaka” (caca) olduğu ortaya çıktı.

Yine de hayal gücü biraz zorlandığında, “örneğin 2078 yılında robotlarla insanların bir arada yaşadığı ortamda polis tarafından yakalanan bir kişi insani yanını nasıl kanıtlayacak?” diye bir soru kafa kurcalamaya devam ediyor.