Mars’a ilk Arap sondası gönderildi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Mars’a yönelik uzay sondası kalkış yaptı. Aracın Şubat 2021’de hedefine ulaşması bekleniyor.

İnsansız uzay aracı El Amal’ın (Umut) kalkışı, Pazartesi sabahı erken saatlerde Japonya uzay merkezi Tanegashima’da gerçekleşti. Geçen hafta kötü hava koşulları nedeniyle, sondanın fırlatılması iki kez ertelenmişti.

Mars’a yönelik uzay sondasının kalkış yapması BAE’de coşkuyla karşılandı. Dünyanın en yüksek kulesi Dubai’deki Burc Halife, kalkıştan önce sembolik olarak 10 saniyelik bir geriye sayım yansıttı.

Sondanın Şubat 2021’de Mars’ın yörüngesine konumlanması planlanıyor. Bu tarih, BAE’yi oluşturan yedi prensliğin birleşmesinin 50’inci yıldönümüne denk geliyor.

Sondanın Kızıl Gezegen’in atmosferini inceleyerek, tüm bir yıldaki iklim değişiklilerine ilişkin tam bir veri sunması bekleniyor.

Eylül 2021’den itibaren El Amal, Mars’a ilişkin görüntüler göndermeye başlaması gerekiyor.

MARS’TA İLK İNSAN KOLONİSİ KURMAYI PLANLIYORLAR

Petrol ve gaz rezervler, gökdelenleri ve lüks ile tanınan BAE, bilim ve teknoloji alanında da önemli bir aktör olmaya çalışıyor. BAE özellikle gelecek yüzyıl içerisinde Mars’ta ilk insan kolonisi kurmayı  planlıyor.

Geçen Eylül ayında Hazza El Mansuri, Rus füzesi Soyuz’da üç kişiyle birlikte uzaya gönderilen ilk BAE’li olurken, bu astronot aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk Arap vatandaşı olarak da kayıtlara geçti.