Mars’ta yaşam beynimizi küçültebilir

Mars’ın kolonileştirilmesi için uzay çalışmaları sürerken kızıl gezegende yaşamın insan anatomisine olası etkileri konusunda çalışmalar yapılıyor.

NASA tarafından yapılan ve Berlin’deki Avrupa Nörobilim Federasyonuna sunulan bir araştırmanın sonuçlarına göre Mars’ta iki sene geçirecek bir astronotun beyninde ciddi sorunlar oluşabilir.

Araştırma çerçevesinde Mars’ta kurulabilecek bir uzay istasyonu simülasyonu içinde 30 gün yaşayan 16 gönüllünün anatomik değişiklikleri izlendi. Simülasyona katılan tüm gönüllülerin beyinlerinde hippocampus olarak adlandırılan ve yeni anıların oluşturulmasını sağlayan bölgede küçülme gözlemlendi. Küçülme oranı ise ortalama yüzde 3 olarak kaydedildi.

Ekipte yer alan Berlin Charite Tıp Fakültesinden Anika Werner, küçülmenin büyük bir ihtimalle sosyal izolasyondan ve hiçbir şey yapmamaktan kaynaklandığını belirtti.

Mars’a gidecek olan astronotların uzun süreli sosyal izolasyon nedeniyle beyinlerinin yapılarının ciddi bir şekilde etkilenebileceği ifade ediliyor.

Bilim insanları beynin yeni bağlantılar oluşturabilme yeteneği nedeniyle söz konusu etkilerin Dünya’ya dönüş sonrasında ortadan kalkacağı görüşünde.

Mars’a yolculuğun tek riskli tarafı bu değil tabii. Mars Güneş’ten gelen radyoaktif ışınlara çok daha fazla maruz kalıyor. Bu nedenle Mars yolcuları gezegen üzerinde radyasyondan koruma sağlayacak yapılarda kalabilecek.